неділю, 24 квітня 2016 р.

Чорний торт, або Подарунок для шокоголіків


Не я б'ю шутка б'є, від нині за тиждень Великдень. Час, як ріка. Вже серйозно потрібно задуматися над святковою випічкою. Думаю, що цей торт трішки спростить вам це завдання. Адже, гадаю, це чудовий варіант для цього свята.  Крім того, саме завдяки йому я здійснила свою давню задумку спекти той самий Чорний торт, який я колись пекла в дитинстві з піску та води:)). І хоча моя мама, мабуть, пекла за іншим рецептом, швидше за все за книжкою Дарії Цвек, думаю цей варіант 100% відповідає цій назві.
Коли я побачила фото цього торта в одному з польських блогів, які читаю, одразу ж мені захотілося його повторити. Хоча, зізнаюся чесно, руки не відразу до нього дійшли. Впевнена, цей десерт сподобається багатьом, а не лише шаленим любителям шоколаду.
Інгредієнти. Корж: 250 мл кефіру, 125 мл олії, 2 великих яйця, 2 склянки цукру, 2 склянки борошна, 1 склянка какао, 2 ч. л. соди, 1 ч. л. порошку до печива, велика дрібка солі, 250 мл міцної гарячої кави. Крем: 500 г вершкового сиру типу "Філадельфії", 200 мл вершків, 200 г чорного гіркого шоколаду, 2 ст. л. цукру-пудри. Поливка: 150 г чорного гіркого шоколаду, 1 ст. л. вершкового масла, 75 мл молока.

Кефір, з'єднуємо з олією та яйцями, легенько перемішуємо.


Додаємо цукор, збиваємо в блендері впродовж хвилини, не більше. 

В мисці з'єднуємо просіяне борошно, какао, сіль, соду та порошок до печива. Додаємо сухі складники до яєчної суміші, збиваємо до утворення однорідної суміші. 
В кінці виливаємо гарячу каву, знову збиваємо.     

Форму, діаметром 24 см вистелити пергаментним папером. Виливаємо тісто. 

Пекти в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 60 хвилин. Я пекла добрих 70 хвилин, бо серединка коржа залишалася рідкуватою і чіпалася до сірничка. В результаті низ трішки підгорів, а краї підсушилися. втім - це не вплинуло на смак торта, бо низ я зрізала, а боки розмякли від крему. 
Корж остудити до кімнатної температури, розрізати навпіл.

Для крему розтоплюємо шоколад на водяній бані чи у мікрохвильовці. 


"Філадельфію" збиваємо в чаші міксера з вершками до однорідної маси. 

Додаємо цукор пудру та охолоджений та розтоплений до однорідної маси шоколад. В оригінальному рецепті крем дещо інший: 250 г маскарпоне, 250 мл вершків і 200 г шоколаду. Думаю, можна експериментувати і робити будь-які варіанти, навіть з домашнім сиром.

Розрізаний навпіл корж покриваємо усім кремом, зверху - ще один корж і ставимо до холодильника на півгодини.

Тим часом готуємо помадку. В каструльку кладемо шоколад, масло та молоко. Ставимо на вогонь і розтоплюємо на маленькому вогні.

Тримаємо на вогні до утворення однорідної суміші.

Люкер трішки охолоджуємо і поливаємо ним торт, прикрашаємо за смаком і знову ставимо до холодильника.




А тепер кілька слів про смак. Це найшоколадніший торт, який я коли-не-будь їла чи пекла, вологі шоколадні коржі, кремовий прошарок і шоколадна помадка - смакують гармонійно, особливо з гарячим какао чи з кавою з молоком. А ще він дуже калорійний і ситний!



Смачного Великодня! Здійснення мрій!!!

8 коментарів:

  1. Не побоюсь назвати цей торт ідеальним! Хоча я зараз можу оцінювати тільки зовнішній вигляд, проте не маю сумнівів, що смак неперевершений. Цього тижня я вирішила постити на солодке, тож зараз я просто "тану":)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Соля, за такі гарні слова). Ще не так багато часу залишилося до Великодня, думаю скоро надолужиш з солодощами!))).

      Видалити
    2. Дякую, Соля, за такі гарні слова). Ще не так багато часу залишилося до Великодня, думаю скоро надолужиш з солодощами!))).

      Видалити
  2. Готувала цей торт на Великдень. Дуже дякую, що поділились переписом, смачно, і шоколадно-шоколадно, давно про такий мріяла.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вам дякую за відгук і те, що скористалися цим рецептом:). Радію, що вам сподобалося! Бажаю шоколадного дня!:))

      Видалити