Тірамісу... Легендарний італійський десерт, який підкорив своїм неповторним смаком та ніжною текстурою чи не всі країни світу. Україна не виняток. Українські господині також не бояться експерементувати з цим вишуканим десертом, сміливо заміняють деякі його інгредієнти, доповнюють іншими та, подекуди майже повністю змінюють класичний десерт. А я зроблю його полуничним...
Цей рецепт я знайшла в блозі http://andychef.ru/recipes/klubnichnyj-tiramisu. Андрій - автор блогу творить на своїй кухні справжні дива, а від його професійних світлин складно відірвати очі. Я час від часу заглядаю на його блог, адже у ньому гармонійно поєднуються професійність, творчість, естетика їжі, рецепти страв - згідно останніх кулінарних тенденцій, опис приготування - детальний. Словом, не блог, а мрія кожного блогера:).
Інгредієнти. Печиво савоярді 300 грамів (200 грамів для шарів-коржів і 100 для боків тортика), 90 грамів цукру, 5 грамів лимонного соку, 250 грамів маскарпоне, 2 яйця. Для полуничного мусу: 400 грамів полуниці, 60 мл апельсинового лікеру або іншого алкоголю (я використовувала персиковий лікер), 100 грамів апельсинового соку. І одразу зроблю одне зауваження, після приготування тірамісу у мене залишилося більше половини полуничної пропитки. З цієї ситуації є як мінімум два виходи. Перший, - зменшити інгредієнти вдвоє. Другий, - подавати десерт з полуничним мусом, смакуватиме ідеально.
Отже, для соусу пюруємо в блендері апельсиновий сік, лікер та полуниці.
Відділяємо жовтки від білків. Білки збиваємо з 45 грамами цукру та лимонним соком до міцних піків.
Жовтки збиваємо з цукром до білого.
Маскарпоне розминаємо ложкою чи силіконовою лопаткою і поступово додаємо до жовтків, вимішуємо.
Далі повільно, обережними рухами знизу вверх з'єднуємо білковий крем з маскарпоновою масою.
В принципі тірамісу уже майже готове, залишився кінцевий етап збирання. Перш ніж приступити до цього процесу варто визначитися з формою, в якій викладатимете шари цієї смакоти. Можна, як я взяти тортівницю, можна квадратну ємність, чи навіть порційні стакани. Я зупинилася на роз'ємній формі роміром 17 см., якраз підходить для цієї кількості інгредієнтів. Дно змащуємо невеличким шаром крему.
Савоярді для боків я трішки підрізала, для того, щоб вони не перевищували форму, а були з нею майже на рівні. Всі обрізки звісно використала в десерті). По колу викладаємо печиво, утворюючи форму у формі.
Приступаємо до наступного етапу, савоярді замочуємо в полуничному мусі з обох боків, вистеляємо ними дно форми.
...знову полуничні савоярді...
... і викладаємо решту крему.
Закриваємо торт харчовою плівкою і ставимо в холодильник десь на чотири години. Після охолодження десерту можна приступати до його декорування, я вирішила нічого не придумувати екстранеординарного, тому просто виклала верх торта половинками ягід.
Перед подачею забираємо торт з форми, адже без неї йому більше пасує))).
Немає коментарів:
Дописати коментар