понеділок, 8 червня 2015 р.

Полуничне тірамісу аля торт


Тірамісу... Легендарний італійський десерт, який підкорив своїм неповторним смаком та ніжною текстурою чи не всі країни світу. Україна не виняток. Українські господині також не бояться експерементувати з цим вишуканим десертом, сміливо заміняють деякі його інгредієнти, доповнюють іншими та, подекуди майже повністю змінюють класичний десерт. А я зроблю його полуничним...

Цей рецепт я знайшла в блозі http://andychef.ru/recipes/klubnichnyj-tiramisu. Андрій - автор блогу творить на своїй кухні справжні дива, а від його професійних світлин складно відірвати очі. Я час від часу заглядаю на його блог, адже у ньому гармонійно поєднуються професійність, творчість, естетика їжі, рецепти страв - згідно останніх кулінарних тенденцій, опис приготування - детальний. Словом, не блог, а мрія кожного блогера:).
Інгредієнти. Печиво савоярді 300 грамів (200 грамів для шарів-коржів і 100 для боків тортика), 90 грамів цукру, 5 грамів лимонного соку, 250 грамів маскарпоне, 2 яйця. Для полуничного мусу:  400 грамів полуниці, 60 мл апельсинового лікеру або іншого алкоголю (я використовувала персиковий лікер), 100 грамів апельсинового соку. І одразу зроблю одне зауваження, після приготування тірамісу у мене залишилося більше половини полуничної пропитки. З цієї ситуації є як мінімум два виходи. Перший, - зменшити інгредієнти вдвоє. Другий, - подавати десерт з полуничним мусом, смакуватиме ідеально.
Отже, для соусу пюруємо в блендері апельсиновий сік, лікер та полуниці. 


Відділяємо жовтки від білків. Білки збиваємо з 45 грамами цукру та лимонним соком до міцних піків.
Жовтки збиваємо з цукром до білого.
Маскарпоне розминаємо ложкою чи силіконовою лопаткою і поступово додаємо до жовтків, вимішуємо.

Далі повільно, обережними рухами знизу вверх з'єднуємо білковий крем з маскарпоновою масою.
В принципі тірамісу уже майже готове, залишився кінцевий етап збирання. Перш ніж приступити до цього процесу варто визначитися з формою, в якій викладатимете шари цієї смакоти. Можна, як я взяти тортівницю, можна квадратну ємність, чи навіть порційні стакани. Я зупинилася на роз'ємній формі роміром 17 см., якраз підходить для цієї кількості інгредієнтів. Дно змащуємо невеличким шаром крему.
Савоярді для боків я трішки підрізала, для того, щоб вони не перевищували форму, а були з нею майже на рівні. Всі обрізки звісно використала в десерті). По колу викладаємо печиво, утворюючи форму у формі.
Приступаємо до наступного етапу, савоярді замочуємо в полуничному мусі з обох боків, вистеляємо ними дно форми.

Зверху рівномірно викладаємо крем...

 ...знову полуничні савоярді...
... і викладаємо решту крему.
Закриваємо торт харчовою плівкою і ставимо в холодильник десь на чотири години. Після охолодження десерту можна приступати до його декорування, я вирішила нічого не придумувати екстранеординарного, тому просто виклала верх торта половинками ягід.
      Перед подачею забираємо торт з форми, адже без неї йому більше пасує))).









Немає коментарів:

Дописати коментар