вівторок, 24 листопада 2015 р.

Гарбузове тірамісу №2


Тірамісу... Від самої назви цього десерту, у більшості паморочиться в голові і вже течуть слинки. А якщо сказати - "гарбузове тірамісу", то ще й додасться здивування та цікавість. Гарбузове тірамісу є одним з перших рецептів мого блогу. Цього разу, напередодні річниці, так скоро ""Кулінарним вараціям вар'ятки" - рік, знову повертаюся до цього дуже смачного десерту, але вже з дещо іншим рецептом, який більше тяжіє до класики:). 
Інгредієнти: 500 г маскарпоне, 200 мл вершків, 400 г гарбузового пюре (це десь 500 г гарбуза), 5 ст. л. цукру-пудри (так як я використовую варення зменшую кількість цукру до 2 ст. л.), 1 горнятко міцної солодкої кави, 1 пачка (250-300 г) печива савоярді, 50 мл ароматного лікеру (можна ром, коньяк, словом алкоголь на будь-який смак), цедра з одного апельсина, 2 ч. л. кориці, 1/4 ч. л. натертого на дрібній тертці імбиру, дрібка меленого мускатного горіха, 30 г шоколаду.
Гарбуз чистимо від серцевини, викладаємо на бляшку шкіркою донизу і запікаємо в розігрітій до 180-190 градусів духовці до м'якості. Готовий гарбуз охолоджуємо і протираємо м'якоть через сито. весь цей процес я пропускаю, адже використовую своє улюблене гарбузове варення, яке підходить сюди і за консистенцією і за смаком. Цедру та імбир тремо на дрібній тертці.
В чаші міксера збиваємо цукор, вершки і маскарпоне. Зізнаюся відверто, маскарпоне сміливо заміняю гуцульською вурдою. На смак не відрізниш від цього італійського делікатесу. І великий плюс ціна, бо коштує 60 гривень за кілограм! А спробуйте купити за ці гроші кілограм маскарпоне?! Можу відповісти назвою відомого фільму - "Місія нездійсненна". Вурда більш зерниста, аніж маскарпоне, тому я подрібнюю її в блендері з вершками та цукром до кремоподібної консистенції. В кінці збивання додаємо до сирної маси гарбузове пюре, натерті цедру та імбир, корицю та мускатний горіх. 

Ще раз добре збиваємо. Але так як у мене варення і у його складі є імбир та цедра апельсина, то уже їх не додаю до крему, бо що забагато, то не здорово. 
Свіжозаварену міцну каву змішуємо з лікером , у мене горіховий лікер "Ночіно", домашнього приготування.  

Шоколад тремо на тертці.
А тепер можемо приступати до збирання десерту. Для цього нам потрібна форма, у мене прямокутна керамічна. Печиво замочуємо в каві з лікером з обох боків і викладаємо ним дно форми. 

Зверху викладаємо половину крему. Знову - шар печива, змоченого в каві.
Поверх печива - решта крему. Останній штрих - посипаємо шоколадом.
Ставимо тірамісу на 3-4 години до холодильника.  


Ось таке от тірамісу №2. Чому №2? Все дуже просто, бо рецепт гарбузового тірамісу уже є у моєму блозі. До речі цей рецепт є одним із найпопулярніших, сподіваюся, що і цей не буде пасти задніх і знайде своїх поціновувачів.






Ось такі-от гарбузи!

Немає коментарів:

Дописати коментар