пʼятницю, 5 грудня 2014 р.

Тірамісу з... гарбуза



Завершити кінець робочого тижня найкраще десертом - смачним, легким і корисним. Думаєте, що такого не буває. Це ви ще не коштували тірамісу з гарбуза. Як правило, гарбуз не дуже асоціюється у більшості людей з вишуканим італійським десертом тірамісу. Але асоціації асоціаціями, а скажу з власного досвіду, що тірамісу з гарбуза, хоча звучить і дещо екзотично, проте смакує дуже добре ще й готується легко. Якщо не сказати своїм гостям дегустаторам ваших смаколиків, що там є гарбуз, то й не здогадаються. Впевнена на всі 100%. Перевіряла.

Інгредієнти. Невеличкий гарбуз (у мене десь був на грамів 900), 5 столових ложок цукру, 250 грамів маскарпоне, 250-300 грамів м'якого сиру, 100 мл апельсинового соку (можна як свіжовитисненого, так і купленого), сік половинки лимона, 100 грамів горіхів будь-яких на ваш смак фісташок, фундука, грецьких... (брала грецькі горіхи, бо були під рукою), печиво савоярді, хоча українське "До кави" теж підійде - смакує не гірше за італійський бісквіт, а дешевше разів в п'ять, лікер, цукор-пудра, ванільний цукор, 2 шт. цілої гвоздики
Гарбуз почистити від шкірки та серцевини, нарізати кубиками.

Перекласти в каструлю, в якій його варитимете, додати апельсиновий та лимонний соки, цукор, дві цілі гвоздики.

Перемішати, покласти на вогонь. Не накривати, бо утвориться лишня рідина. Варити доки не вивариться сік, а гарбуз не стане м'яким. Вже майже наприкінці варіння додати меленої кориці. Готовий гарбузовий крем остудити, перед тим як будете готувати з нього пюре з допомогою блендера витягніть гвоздику(!). Але, якщо зовсім випадково:) у вас є запаси гарбузового варення, то уже маєте половину цього десерту.
Після гарбузової частини роботи переходимо до сирної. Сир збиваємо до однорідної маси в блендері. Якщо на вашій кухні ще немає цього помічника, то сир можна перетерти "дідівським" способом - через сито чи перемолоти м'ясорубкою.
Далі творог збиваємо з маскарпоне, цукром-пудрою (за смаком) та ванільним цукром. До цієї маси додаю 2 столові ложки гарбузового крему, з ним смак десерту стає ще цікавішим. 
В широкій склянці викладаємо наші складники шарами. На дно склянки - горіхи.
Наступний шар - гарбуз...

 Печиво...

 ...Поливаємо його невеликою кількістю лікеру...
Сир...
Гарбуз...
 
Сир...
І останній штрих - посипаємо горішками та крихтами печива.
Ці маніпуляції повторила чотири рази. Саме стільки у мене вийшло порцій тірамісу.
   Смачних вихідних!

1 коментар: