середа, 25 жовтня 2017 р.

Американський гарбузовий пиріг, або Смачний Хеловін


Хеловін без гарбузового пирога не Хеловін. Не знаєте чим здивувати своїх гостей на це містичне свято, довго не роздумуйте, а біжіть на ринок за гарбузом і готуйте пиріг. А як це зробити зараз вам докладно розкажу.

Інгредієнти. Тісто: 400 г борошна, 250 г вершкового масла, 130 г холодної води, 1 ч. л. солі. Начинка: 700-800 г гарбуза почищеного від м'якоті та шкірки, 1 велике яблуко, цедра з 1 лимона, сік з половини лимона, 200 г згущеного молока, 1 пачка ванільного цукру, 0,5 ч. л. кориці (можна дати ще 0,5 ч. л. приправи до гарбуза), 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 1 яйце для змащування пирога.

Рецепт пирога знайшла на каналі в ютубі "Сімейна кухня" і майже одразу вирішила приготувати його і собі, словом зробити свою варіацію американського гарбузового пирога.
Отже приступаємо до приготування пирога. Розпочинаємо із замішування тіста. Просіяти борошно в миску, додати сіль, вимішати. До борошна додати порізане кубиками масло.
 Масло з борошном швиденько перетерти руками до утворення вологої крихти.
Влити воду і замісити тісто. 

Перекласти тісто на посипану борошном стільницю і вимісити кілька хвилин. Тісто виходить неймовірно м'яким і піддатливим.
 Тісто поділити на дві не рівні частини: одну більшу, другу меншу. 
З кожної частини сформувати два "пляцочки", загорнути харчовою плівкою і поставити до холодильника. У мене тісто стояло на холоді цілу ніч, бо так склалися обставини. Загалом часу, за який готуватимете начинку - достатньо.
Гарбуз помити, почистити, натерти на дрібній тертці.
Натертий гарбуз перекласти в миску, туди ж втерти цедру з лимона.
Яблуко помити, почистити і також потерти на дрібній тертці.
 Перекласти терте яблуко до гарбуза, зверху витиснути сік з половини лимона.
До овочево-фруктової суміші додати ванільний цукор та корицю, згущене молоко, просіяти крохмаль - ретельно вимішати..


Більшу частину тіста викласти з холодильника розкачати в тонкий пласт.
Тісто з допомогою скалки перекласти у змащену маслом та посипану борошном форму, розміром 27-30 см. Якщо у вас у форми не високі борти, то старайтеся, щоб краї тіста звисали з форми. Я лише підрівняла їх, щоб були більш менш однаковими. Втім, якщо у вас форма з доволі високими бортами, то можете сміливо обрізати краї. Тісто посипати манкою, начинка доволі волога, щоб не було закальцю.
Викласти начинку на тісто, розрівняти, залишивши невелику гірку в центрі.

Розкачати другий кусок тіста так само тонко, нарізати смужки, шириною 1,5-2 см.
 Тепер потрібно зробити плетіння зверху. Робила це вперше, тому дивилася відео. Насправді все дуже легко і просто, головне в'їхати в суть процесу. Покласти 5 вертикальних смужок на пиріг.
Дві вертикальні смужки відгорнути і поставити одну горизонтальну по центру, загорнути назад
Відгорнути три інші смужки і знову поставити одну смужку, загорнути назад. Тепер знову дві відгорнути, поставити - одну і загорнути назад.
Ці всі маніпуляції повторити з іншою стороною пирога.
Обрізати краї смужок і загорнути краї пирога до середини.
Змастити пиріг розбовтаним яйцем.
Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 50 хвилин.



Цей пиріг виглядає дуже круто, одразу додає вашій оселі затишку. Таки щось є в пирогах дивовижне, те що робить дім кожного родинним та смачним, у різних сенсах цього слова.



Кілька слів про смак. Є чимало рецептів гарбузових пирогів чи інших десертів, де гарбузового смаку практично або взагалі не чути. Це не така страва, пиріг виходить стовідсотково гарбузовим з ніжними нотками кориці та яблука. Плюс це чи мінус вирішувати вам. Мені, наприклад, подобається.



В моєму блозі є рецепт гарбузового пирога, тут процес приготування відрізняється від цього, смак - також. Втім, їх об'єднує смак - яскравий та гарбузовий! Гарбузового усім дня! 

2 коментарі:

  1. Спасибо за рецепт, выглядит очень аппетитно. Сейчас как раз самое время для подобных блюд)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую вам за відгук! Так-так сезон якраз гарбузовий:)!

      Видалити