пʼятницю, 18 жовтня 2019 р.

Морквяний торт


Впродовж кількох років планувала зготувати Морквяний торт, але кожного разу мої бажання не втілювалися в реальний виріб, так і залишалися бажаннями. Втім, цей день нарешті настав, і я таки спекла цей ароматний та смачний пиріг. Забігаючи наперед, зауважу, що всі мої побоювання щодо моркви в тісті не виправдалися, а смак перевершив усі мої сподівання.
Інгредієнти: 260 г борошна, 1 ч. л. соди, 1/2 ч. л. порошку до печива, 1 ч. л. кориці, 3 яйця, 150 г цукру, 200 мл. рафінованої олії, половина тертого яблука, 250 г тертої моркви, 60 г кокосової стружки, 60 г посічених горіхів, дрібка солі. Крем: 300 г вершкового сиру, 2 ст. л. цукру пудри.
Моркву потерти на буряковій тертці. 

Половинку яблука також натерти на тертці з такими ж вічками. 

Горіхи порізати.

Борошно просіяти, додати соду, порошок до печива, корицю, сіль, ретельно вимішати.

 Яйця збити з цукром до пишної маси. 

Акуратно і повільно влити до яєчної суміші олію, вимішати. 
Додати терту моркву, яблуко, горіхи та кокосову стружку, збити на середніх обертах міксера. 

Додати борошняну суміш, перемішати, щоб з'єднати усі складники.


Форму розміром 24 см вистелити пергаментом, змастити маслом, посипати борошном. Викласти у форму тісто, розрівняти, бажано посередині залишити невеличку ямку, щоб уникнути горбатого коржа. 

Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 40 хвилин. Готовність перевірити з допомогою сірника чи зубочистки. Вершковий сир збити з цукром-пудрою до однорідності.

Охололий корж витягнути з форми. Щоб тортик був рівнішим та естетичнішим, зрізати з коржа верхівку. 

Змастити корж кремом, прикрасити горішками. Поставити на 1-2 години до холодильника.



Одразу скажу, що цей десерт ідеально пасуватиме до осінньої та зимової пори, адже літо і весна полюбляють більш легші та не такі насичені смаки.



Тортик готується дуже швидко. Виходить доволі пишним, з яскравими пряними нотками та багатим смаком, який доповнюють горішки та вершковий крем.



Звичайно, тортик можна прикрашати по-різному, втім варіант з горішками, як на мене, є дуже вдалим, милим і ностальгійним. Адже не знаю як у вашому, але у моєму дитинстві, мамуся та бабуся практично всі торти прикрашали горіхами. Тож я взяла з них приклад і декорувала  тортик половинками грецьких горіхів.

3 коментарі:

  1. Готувала морквяний торт за Вашим рецептом. Вийшов дуже-дуже смачним. Тільки поясніть, будь ласка, навіщо олію виливати в суміш повільно. Це важливо? Хочу знати на майбутнє)
    А взагалі, подобається Ваш блог, дякую Вам! Бажаю натхнення)

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за коментар! Так було вказано в оригінальному рецепті, можливо, для того щоб краще вимішати усі складники. Я робила так, втім, можна спробувати влити всю олію одразу. Думаю, результат від цього не стане гіршим!

    ВідповістиВидалити
  3. Це улюблений пиріг мого чоловіка. Додам ще кілька нюансів зі свого досвіду, може комусь буде цікаво.
    1. Коричневий цукор тут пасує більше
    2. Ванільна есенція теж добре
    3. Горіхи можуть бути різні, навіть арахіс солений смакує не погано, але найкраще мікс горіхів ( кешю, арахіс, грецький) мікс сухофруктів теж був досить добре ( абрикоси, журавлина, родзинки та цедра апельсина)
    4. Спеції можуть бути різні, не лише кориця, а і кардамон, гвоздика, імбир, мускатний горіх, або просто мікс спецій до кави
    5. Я колись його ділила на дві частини і всередині перекладала тому що сирна маса зверху лягала не дуже товстим шаром( а дітям хотілося більше тієї маси) тепер я додаю масла вершкового і воно тримається зверху більшою хмаринкою )))

    А ось яблука я ніколи не додавала, вперше у вас побачила - спробую.
    Дякую за рецепт. Чомусь цей пиріг не дуже популярний в нас, а даремно, він легкий і смачний.

    ВідповістиВидалити