вівторок, 29 жовтня 2019 р.

Яблучний американський пиріг


Це один з найсмачніших яблучних пирогів, котрі я коли-не-будь готувала. Рецепт знайшла на ютуб-каналі американського кулінара Джона Канелла. Рекомендую його канал, впевнена ви там залипнете на довго. Але повернемося до нашого яблучного пирога, він і справді дуже неймовірний та ніжний.
Інгредієнти. Начинка: 1,5 кг. яблук, 2/3 скл. цукру (130 г), 50 мл. лимонного соку, 1/4 скл. масла (56 г), 1/2 ч. л. кориці, 1 дрібка мускатного горіха, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю, цедра з половини лимону. Тісто: 20 г масла, 300 г борошна, 50 г цукру, 1/4 ч. л. солі, 2 ст. л. горілки (рому), 3 ст. л. холодної води. Додатково. 1 яйце, 1 ст. л. сметани, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. кориці.

Борошно просіяти, додати сіль та цукор, перемішати. Додати порізане кубиками масло, розтерти руками до утворення вологої крихти.

 Додати воду та горілку, замісити м'яке тісто. 

З тіста сформувати плаский диск, обгорнути харчовою плівкою, поставити в холодильник.

Яблука почистити, порізати середніми кубиками. полити лимонним соком. 

До яблук додати цукор, ретельно вимішати, найкраще це зробити руками. 

На сковороді розтопити масло. 

Викласти яблука. 

Варити на середньому вогні, поки не зм'якнуть та не пустять сік, головне не переварити. 

Додати корицю, цедру, мускатний горіх. 

Закрити кришкою, тушкувати 7-8 хвилин,час від часу помішуючи.За 2-3 хвилини до закінчення тушкування додати крохмаль, вимішати. Готові яблука вилити на сито. Сік, що стік повернути в сковороду загустити на середньому вогні. Карамельний соус, що вийшов повернути до яблук, вимішати. Я перетримала яблука на вогні, тож у мене не було соку для карамелізування, тому я цей етап пропустила.

Тісто розкачати в пласт.

 Перекласти у форму, обрізати краї, залишивши кілька сантиметрів. 

З обрізок вирізати сердечка чи зірочки, я вирізала геловінськими формочками, тож у мене вийшли гарбузики та привиди.

Корж посипати манкою. 

Викласти яблучну начинку розрівняти. 

Зверху викласти печиво, загорнути краї коржа. 

В склянці з'єднати яйце та вершки. 

В іншій склянці змішати корицю з цукром. 

Змастити сумішшю верх пирога, посипати цукром з корицею. 

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 50 хвилин. 



Смакота. Окремо хочу зупинитися на тісті, воно дуже вдале і смачне. Таки алкоголь робить дива з тістом, ніколи не додавала рому чи горілки до пісочного тіста, а дарма.



Це справжня яблучна насолода. Неймовірно смачне тісто з найніжнішою у світі начинкою. Справжній вибух смаків та спогадів, адже яблучний пиріг - це завжди про ностальгію і турботу найрідніших для тебе людей. І цей не виняток. Смакуючи цим ніжним пирогом, згадую свою бабусю, її французький яблучний пляцок, який був її коронною стравою. Звісно, в пам'яті постає і мамина випічка. Словом, не пиріг, а машина часу. Тому хочете смачного десерту з ореолом ностальгії, тоді гайда на кухню.     

  


Так, як я переварила яблука, то на зрізі у мене не проглядалися шматочки яблук, лише суцільне пюре. Втім, спробую наступного разу домогтися такого ефекту.


Автор рецепту у своєму блозі каже, що для цього пирога не обов'язково спеціально готувати начинку, адже можна додати яблучного варення. Не знаю, не пробувала так робити, але думаю, що також буде смачно. 


.

1 коментар: