вівторок, 19 січня 2016 р.

Салат "Нісуаз"

Напевно, уже всі втомилися від застіль:). Їсти, звісно хочеться, але чогось легкого та невибагливого. А як щодо вишуканого салату, такого як "Нісуаз". Салат "Нісуаз" - родом з французького міста Ніцци. До складу традиційного рецепта цієї страви прованської кухні входять, помідори, анчоуси, часник і маслини. Хоча нині існує безліч інтерпретацій цього салату. Чого туди тільки не кладуть: стручкову квасолю, горох, листя салату, тунець, каперси, цибулю, огірки, артешоки, перець, варені яйця, картоплю чи рис. Словом, фантазії кулінарів немає меж. В "Нісуаза" стільки ж інтерпретацій, як в "Олів'є" чи Грецького, до вибору, до кольору. А поки кухарі з усього світу сперечаються між собою, що саме входить до складу правдивого "Нісуазу", пропоную вам свій варіант, який підглянула в дивовижному блозі "AndyChef".


Інгредієнти: 1 пучок листя салату, 1 пучок руколи, 3 яйця, 6-8 шт. помідорів чері, 1 банка тунця в своєму соці, половинка червоної цибулі, сіль за смаком. Для заправки: 2 ст. л. не гострої гірчиці, 4 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку, готова суміш прованських чи італійських трав, сіль.
Отже приступаємо до приготування цієї страви. Обіцяю процес буде швидким та приємним:). Листя салату та руколу, миємо та висушуємо.
Салат і руколу рвемо і викладаємо на велику тарілку або ж на кілька порційних тарілочок, трішки солимо і злегка скроплюємо оливковою олією.
Цибулю ріжемо півкільцями.
Викладаємо зверху на салат. 
Помідори миємо, витираємо на сухо і розрізаємо навпіл. Половинки помідорів викладаємо на салат.
Яйця варимо на твердо. Повністю їх охолоджуємо, чистимо і нарізаємо четвертинками. Відкриваємо консервований тунець, зливаємо з консерви зайву рідину, і викладаємо шматочки риби поміж помідорки на салат. Зверху - четвертинки яйця, солимо. Для заправки змішуємо гірчицю, лимонний сік, олію, сіль та прованські трави. Вимішуємо всі складники до однорідної суміші.
Готовим соусом поливаємо салат і смакуємо. 

 Ці фотографії переносять мене в розпал літа, коли навколо все багато сонця та зелені. Кажуть, кава творить дива. І мабуть, мають рацію, особливо якщо йдеться не про зерна, а про цю вічнозелену рослину:). Як добре, що вона росте у мене на підвіконні, можна коли-не-будь влаштувати собі літо:).
Мені дуже подобається гра контрастів. На календарі 19 січня, Йордана, люди по всій Україні купаються в крижаній воді, а у мене на столі - барвистий салат, який точно не асоціюється з зимою, а радше переносить на берег моря, де завжди тепло і спокійно.

  За бажанням цей салат можна доповнювати різноманітними складниками. Так Андрій - автор блогу, в якому я почерпнула цей рецепт, дає ще варену картоплю. Я от наступного разу додам маслини. А ви можете додати все, що забажаєте, адже де ще експерементувати як не з салатами:). 

Смачного! Переконана, що розбавити сірість за вікном зможуть яскраві страви, а "Нісуаз" одна з них.

4 коментарі:

  1. О, я теж захотіла собі літа, городових помідорів і такої салатки)))) Фотки дуже смачненькі!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ))) То, супер, я домоглася своєї мети:). Пошвидше б справжнє літечко прийшло)), а поки що можна і влаштовувати його собі з допомогою салата)). Дякую!

      Видалити
  2. дякую, фото справді суперові, на що фоткаєш? )

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую тобі. Nikon D-5100, мрію про об'єктив для макрозйомки))

    ВідповістиВидалити