суботу, 9 січня 2016 р.

Маківник на крухому тісті

Для мене традиційною різдвяною випічкою, окрім звісно хрустиків та пампушків, є різноманітні маківники. Цього року мені захотілося потішити своїх рідних більш традиційною випічкою. Отже, вашій увазі Маківник на крухому тісті. Рецепт знайшла на одному польському блозі, там стільки цікавих рецептів випічки, аж очі розбігаються.

Інгредієнти. Для коржів: 350 г борошна, 100 г цукрової пудри, 250 г вершкового масла або маргарину, 3 жовтки, 1 ч. л. порошку до печива, дрібка солі.  Для макового шару: 400 г маку, 100 г вершкового масла, 50 г борошна, 1 ст. л. крохмалю, 5 яєць, 1 1/3 скл. цукру, 1 ст. л. какао, родзинки та горіхи (я дала 200 г родзинок і 100 г грецьких горіхів). Для глазурі: 1 скл. цукру-пудри, 2-3 ст. л. гарячої води, 1 ч. л. лимонного соку. Додатково: 4 ст. л. манки.
Борошно просіяти на стільницю, змішати з порошком до печива, дрібкою солі, цукром-пудрою. За рахунок того, що тут використовується пудра, а не цукор корж виходить надзвичайно крухим.
Додати холодне масло, посікти ножем.
Руками перетерти масло з борошном до утворення крихти, додати жовтки.
 Замісити м'яке еластичне тісто. Воно вийшло дуже ніжним та приємним на дотик, давно не місила такого дивовижного тіста.

Завернути у фольгу, поставити до холодильника на годину.
Приступаємо до приготування макової начинки. Мак залити гарячою водою, вище рівня маку, залишити настоюватися поки вода повністю не охолоне.

Родзинки також залити кип'ятком.

Холодний мак відцідити, змолоти або розтерти в макітрі. Я купувала готовий перетертий мак, тож цей етап процесу пропустила.

Жовтки відділити від білків. Білки відставляємо, а жовтки збиваємо з цукром до білої пухкої маси.

Додаємо м'яке масло, просіяне борошно і какао, знову збиваємо.

Перемішуємо з маком.

Додати родзинки та горіхи - перемішати.

Білки збити з дрібкою солі до стійких піків.

Легенько рухами знизу вверх вмішуємо білки в макову масу.

Квадратну роз'ємну форму, розміром 24 на 24 см вистелити пергаментним папером, змастити маслом, посипати борошном.

Тісто витягнути з холодильника, розділити на дві частини. Одну - знову поставити до холодильника. Іншу - розкачуємо в квадрат, викладаємо у форму, наколюємо виделкою і ставимо на 15 хв. в розігріту до 180 градусів духовку.

Спечений корж посипаємо двома столовими ложками манки.

Викладаємо макову масу.

Макову масу посипаємо манкою і закриваємо коржем. Для того, щоб легко і без втрат викласти верхній корж раджу скористатися скалкою. Для цього розкачане тісто замотуємо на скалку і викладаємо на масу. Також наколюємо верхній корж виделкою.

Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 60 хвилин.
З тіста, що залишилося від коржів зробила тістечка. Вони вийшли надзвичайно смачними та крухими, тож рецепт цього тіста взяла собі на замітку.


Холодний пляцок покрити цукровою глазурю. Для неї розмішати пудру з гарячою водою та лимонним соком, посипати маком та в'яленою журавлиною чи апельсиновими цукатами.



Поставити до холодильника, щоб глазур застигла. І можна куштувати. Впевнена смак цього
маківника вам сподобається.




Попри деякі побоювання все вдалося з першого разу, можна сміливо записувати цей Маківник до традиційних різдвяних страв моєї родини.




Цього року було дивовижне Різдво зі снігом, колядками та найближчими людьми. І, звісно, було смачно!




6 коментарів:

  1. У вас чудовий блог, гарні фото і цікаві рецепти!!! я вже пекла сирник-Рафаелло!! бажаю вам натхнення і багато читачів!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за гарні слова, стараюся, щоб було цікаво, красиво і смачно!))) Також тішуся, що ви завітали в мій блог! А ще більше тішуся, що готували сирник. До речі, як він вам?)

      Видалити
    2. смачно!!! і легко!!! правда, я взяла квадратну фотму( у вас теж є така- бачила фото) - то вона мені трошечки завелика. вийшов не такий пишний, як у вас. але смаааааачно!!!!!

      Видалити
    3. Супер! Тішуся, що засмакував і процес не втомив;)! У мене навіть форма була трішки замаленькою, але це теж не проблема, коли сирник смачний з'їли на "ура"!

      Видалити
  2. Дуже смачно і зовсім не важко. Дякую вам цей перепис, неодмінно буду пекти ще.
    Тетяна.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Таню за такий позитивний відгук! Радію, що вам вдався і сподобався маківник:).

      Видалити