неділю, 29 січня 2017 р.

Маковий білковий кекс


Зазвичай після різноманітних свят, коли я багато печу і готую, у моєму холодильнику залишаються білки. Варіантів як смачно "утилізувати" білки чимало: можна спекти бізе, "Павлову", Київський торт чи кокосове печиво, а можна маковий білковий кекс. Давненько, я до нього приглядалася і от після різдвяних свят таки наважилася, а куди було діватися як у моєму холодильнику завалялося аж 6 білків:).
Інгредієнти: 1 скл. білків (6 штук), 1 скл. цукру, 1 скл. борошна, 1 скл. сухого маку (використовувала готовий мелений), 0,5 скл. розтопленого масла, 1 ч. л. порошку до печива, 1 пачка ванільного цукру, цедра з одного лимона, дрібка солі. 
P.S. Використовувала склянку 250 мл. 
З лимона натерти цедру.

Збити білки з дрібкою солі до м'яких піків. 

Поступово додати цукор і продовжити збивати до стійких піків.

Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані, охолодити.До білків додати просіяне борошно, порошок до печива, ванільний цукор, масло, лимонну цедру і мак, акуратно перемішати усі складники до однорідності. 

Викласти тісто у змащену масло і посипану борошном форму, розрівняти. 

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 45-50 хвилин. Теплий кекс посипати цукровою пудрою.



Рецепт цього кексу справжня палочка виручалочка для ощадливих господинь. А ще цей кекс готується дуже швидко, на відміну від інших рецептів з білків. Тут все просто і легко, а головне смачно.



І кілька слів про смак. Одна з переваг цього кексу, він надзвичайно пухкий, така структура виходить за рахунок білків. А мак додає смаку неповторності та оригінальності, цедра лимону - пікантної кислинки.



Для мене цей кекс асоціюється з галицькою кухнею і ніби переносить у ті часи, коли моя бабуся була молодою і активно випікала та куховарила.


Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар