середу, 1 квітня 2020 р.

Тарт татен з яблуками


Це один з найсмачніших яблучних пирогів, котрі я коли-небудь їла. Тепер сиджу і думаю, чому раніше його не приготувала. Але краще пізно, аніж ніколи. Тарт татен - це класика французької кухні, і якщо дослівно перекласти назву цього десерту, то звучатиме вона як - "перевернутий пиріг". І в цьому словосполученні захована уся суть цієї страви, адже спочатку у форму потрібно викласти начинку, потім - тісто, а перед подачею його обов'язково треба перевернути.
Інгредієнти: 1 пласт готового замороженого листкового тіста, 5-8 яблук (1200 г), 60 г + 30 г вершкового масла, 100 г + 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку.

 З морозильної камери викласти заморожене тісто. Духовку розігріти до 200 градусів. Яблука помити, почистити. Розрізати навпіл, акуратно вибрати серцевину.
 30 г масла розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. Вилити розтоплене масло в яблука.
Додати до яблук 2 ст. л. цукру, ретельно вимішати.
На сковороду, яка підходить як для плити, так і духовки, викласти 60 г порізаного кубиками масла, 100 г цукру і полити лимонним соком. Поставити на середній вогонь, розтопити, час від часу помішуючи.
Коли суміш почне кипіти, щільно викласти половинки яблук зрізом вверх.

Потримати на вогні буквально 2-3 хвилини.
Яблука з сковородою перекласти в розігріту духовку. Зменшити температуру до 190 градусів. Пекти 15-20 хвилин. Термін випікання буде залежати від величини та сорту яблук, а також від сковороди та духовки. В результаті запікання яблука мають трішки розм'якнути. Я пекла 20 хвилин, бо на 15-ій хвилині випікання, яблука лише почали змінювати свій зовнішній вигляд. Яблука витягнути з духовки, відкласти. 
На стільницю просіяти трішки борошна. Пласт слойоного тіста скласти вдвоє і розкатати не дуже тонко.
На тісто прикласти миску чи форму такого ж діаметру, як сковорода, в якій випікатимете тарт, вирізати круглий корж.

 Наколоти корж виделкою.
Акуратно з допомогою скалки перекласти корж на яблука. Краї заправити до середини.
Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 35-40 хвилин, аж поки корж не зарум'яниться.
Дати пирогу відпочити 5-10 хвилин. Силіконовою лопаткою пройтися по краю форми. Прикласти до сковороди велику тарілку чи кльош і акуратно перевернути пиріг.

 Ось таким красивим вийшов у мене тарт татен. Цей той випадк, коли не потрібно чекати, коли пиріг вистигне, адже він дуже круто смакує теплим. А якщо ще доповнити його кулькою морозива, то буде взагалі - райська насолода.

 

Смак цього пирога неперевершений. Тонкий шар слойоного тісто з ароматною начинкою з карамелізованих яблук - переносить в гастрономічний рай. Коли скуштувала перший шматок цього десерту, зрозуміла, що знайшла свій улюблений яблучний пиріг.
   


Перш ніж приступити до приготування цього пирога, перебрала чимало різних рецептів: україномовних, російськомовних та англомовних. Дуже рада, що зупинилася на цьому. За цим переписом яблука не карамелізують на плиті, а запікають в духовці. Відповідно, вони виходять дуже ніжними, на смак, як персики.



Важливо для цього пирога обрати правильний сорт яблук. Рекомендують використовувати грені-сміт чи голден. Хоча думаю, можна поекспериментувати. Я готувала з голденом, і результат мене повністю задовольнив. Шукаючи рецепт тарт татена, натрапляла на варіанти цього десерту з пісочним тістом, думаю, що також буде дуже смачно. Зважаючи на те, що мої запаси слойоного тіста у морозилці - вже закінчилися, то не виключено, що зовсім скоро приготую і такий варіант тарт-татена. Смачного і радісного карантину!

Немає коментарів:

Дописати коментар