четвер, 30 квітня 2020 р.

Крухий перевертень з яблуками


Нещодавно публікувала рецепт неймовірно смачного пирога - Яблучного тарт татена. Сьогодні знову звернуся до цієї випічки. Але цього разу не використовуватиму готового слойоного тіста, а приготую круху основу вдома.Тож беріть олівці, блокнотики і занотовуйте.
Тісто: 250 г борошна, 150 г масла, дрібка солі, 1 ст. л. цукру, 1 жовток, 3-4 ст. л. холодної води. Начинка: 5-8 яблук сорту грені-сміт чи голден (1200 г), 60 г + 30 г вершкового масла, 100 г + 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку.

В миску просіяти борошно, додати сіль, цукор, розмішати. Додати порізане кубиками холодне масло, перетерти руками до вологої крихти.
Додати жовток та воду, замісити м'яке тісто. Спочатку додайте 2 ст. л. води і за потреби додайте ще. Не рекомендую до цього тіста давати ціле яйце, бо під час випікання білок буде його стягувати. 

Тісто обгорнути харчовою плівкою і поставити в холодильник на 30 хв.
Яблука помити, почистити. Розрізати навпіл, акуратно вибрати серцевину.
 30 г масла розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. Вилити розтоплене масло в яблука, додати 2 ст. л. цукру, ретельно вимішати.
На сковороду, яка підходить як для плити, так і духовки, наприклад чавунну, викласти 60 г порізаного кубиками масла, 100 г цукру і полити лимонним соком. Поставити на середній вогонь, розтопити, час від часу помішуючи.
Коли суміш почне кипіти, щільно викласти половинки яблук зрізом вверх.

Потримати яблука на вогні 2-3 хвилини.
Яблука з сковородою перекласти в розігріту до 200 градусів духовку. Зменшити температуру до 190 градусів. Пекти 15-20 хвилин. Термін випікання буде залежати від величини та сорту яблук, а також від сковороди та духовки. В результаті запікання яблука мають трішки розм'якнути. Я пекла 20 хвилин, бо на 15-ій хвилині випікання, яблука лише почали змінювати свій зовнішній вигляд. Яблука витягнути з духовки, відкласти. 

Витягнути тісто з холодильника, розкачати в пласт, наколоти виделкою.
З допомогою скалки перенести корж на яблука, лопаткою загорнути борти. Кінчиком ножа проколоти корж по центру і ще в декількох місцях по всій площі.

Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 35-40 хвилин, аж поки корж не зарум'яниться. Дати пирогу відпочити 5 хвилин. Силіконовою лопаткою пройтися по краю форми. 
Прикласти до сковороди велику тарілку чи кльош і акуратно перевернути пиріг.

Вуаля, вишуканий французький десерт - готовий. Заварюйте собі чай чи готуйте ароматну каву і насолоджуйтеся ніжними яблуками на крухому тісті.


 У карантинний період цей пиріг беззаперечний фаворит, готувала його вже зо п'ять разів. Якщо порівнювати цей тарт з попереднім рецептом на слойному тісті, то особисто мені крухий корж смакує більше. Крім того, якщо у вас у морозильній камері немає готового тіста, то не треба буде стрімголов бігти в магазин, і приготувати вдома класну альтернативу листковій основі. 


 В захваті від цього пирога. Дуже подобається як поєднуються ніжні карамельні яблука та розсипчасте пісочне тісто. Ще підкуповує й те, що тарт готується дуже швидко і просто. 



Смачного! Вдалих експеритментів і кулінарних звершень!

Немає коментарів:

Дописати коментар