четвер, 16 квітня 2020 р.

Ніжна паска на ряжанці


Ніжна, пухка, в міру солодка і неймовірно смачна, - саме ці епітети спали мені на думку, коли скуштувала цю паску. Процес приготування цієї здоби значно простіший, аніж у Панеттоне, і в цьому безперечна перевага цього перепису. А ще приготувала для неї дуже смачну і не крихку глазур - без сирих яєць. Але про все по-порядку.
Складники: 400 г борошна, 100 г цукру (любите солодшу паску давайте 120 г), 3 жовтки, 100 мл теплого молока (температура близько 38 градусів), 40 г вершкового масла, 20 г рафінованої олії, 80 г ряжанки жирністю 2,5% (можна замінити кефіром чи нежирним йогуртом), 20 г свіжих пресованих дріжджів  або 7 г сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. ванільного цукру. Глазур:  125 г цукру, 50 г води, 5 г желатину (підійде як листовий, так і порошковий), дрібка лимонної кислоти або 1 ч. л. лимонного соку. Декор: цукати, горіхи, сухофрути, бадьян, палички кориці.

За декілька годин до початку приготування пасок рекомендую викласти всі необхідні складники з холодильника, щоб вони не були холодними, особливо, це стосується жовтків, ряжанки та масла. Заздалегідь всі складники зважте чи відміряйте і складіть на робочу поверхню, щоб в процесі нічого не забути. Необхідну кількість борошно просіяти. Молоко нагріти до 38 градусів. Важливо, щоб молоко не було гарячим. Дріжджі розтерти з 1 ч. л. цукру (беремо із загальної кількості), якщо використовуєте сухі, то просто потрібно перемішати. Влити до дріжджів з цукром тепле молоко і додати 2 ст. л. просіяного борошна (беремо із загальної кількості). Ретельно вимішати віночком, має бути консистенція рідкої сметани. Накрити харчовою плівкою, залишити на 20-30 хвилин підходити. Щоб максимально убезпечити опару від протягів поставила її у вимкнену мікрохвильовку, склянку з гарячою водою на цьому етапі не ставила. Коли опара підніметься в 2,5 рази, буде пронизана бульбашками повітря, легенько її перемішати, рухами знизу-вверх. Знову накрити плівкою, поставити в тепле місце і дати піднятися їй ще раз. 
  
В чашу комбайна або миску висипати цукор, ванільний цукор, сіль, ряжанку та жовтки. Важливо, щоб жовтки і ряжанка були кімнатної температури!!! До цих складників додати опару і перемішати все до однорідності. Замішувала тісто планетарним міксером, це можна зробити ручним міксером або взагалі вручну.


 Коли маса стане однорідною, починаємо додавати по ложці просіяне борошно. 

Коли цією насадкою стане не зручно вимішувати, бо тісто стало густішим, змінити її на "гак" і продовжити процес вимішування, підсипаючи борошно невеликими порціями. 

Якщо додали вже практично все борошно, залишилося лише 2-3 столові ложки, їх поки не додаємо, а починаємо вводити вершкове масло. Наголошую ще раз, масло має бути кімнатної температури, м'яким. Не припиняючи вимішувати тісто, по шматочку, невеликими порціями, додаємо спочатку вершкове масло, а тоді - олію. Процес такий: додали шматок масла, почекали коли все масло вмішалося, додали наступну порцію. 

Якщо консистенція тіста дозволяє додаємо ще решту борошна, також поступово, малими порціями. В результаті має вийти дуже м'яке тісто. Увага, тісто потрібно вимішувати мінімум 30 хвилин. Як правило, засікаю таймер.

Якщо не використовуєте комбайн чи міксер, а вимішуєте вручну, то це потрібно робити методом складання: витягнули тісто - склали і продовжили витягувати з іншого боку. Тісто має бути доволі  м'яким, проте не повинно липнути до рук. Додаткового борошна краще не додавати, щоб не забивати структуру паски, краще змастіть руки олією, якщо раптом тісто чіпатиметься до них.


Миску змастити олією, акуратно викласти туди тісто, накрити харчовою плівкою, поставити в тепле місце. Наприклад, у мікрохвильовку, збоку поставити склянку з кип'ятком. Піч, звичайно, не вмикати. 

Десь через 40-60 хвилин потрібно зробити "обминку". Для цього з одного боку витягуємо тісто і складаємо його в протилежному напрямі, робимо так з чотирьох сторін. Акуратно перевернути.


 Накрити тісто харчовою плівкою. Знову поставити в тепле місце підходити. Загалом тісто буде підходити мінімум 2 години , це буде залежати від теператури в приміщенні та якості дріжджів. Тому треба орієнтуватися на об'єм, а не на час, тісто має вирости десь в 2,5 рази. У мене на це пішло рівно 2 години.

Коли тісто підійшло легенько обминаємо, викладаємо на робочу поверхню. На цьому етапі в тісто можна вмішати горіхи та сухофрукти. Я готувала без різноманітних додатків, тому цей етап пропустила.


Тісто з допомогою ножа поділити на майбутні паски. Розмір і кількість частин буде залежати від того, в яких формах плануєте випікати здобу. Я поділила на п'ять частин: три маленькі одинакового розміру, одну середню і ще одну більшу. Випікала у паперових формах, діаметром 7 см (3 шт.), 9 см (1 шт.), 11 см (1 шт.).

Кожну кульку тіста округлити, акуратно поставити у форму. Тісто має заповнити форму десь на 1/3. Важливо форми заздалегідь поставити на деко, на якому і випікатимете паски, щоб потім зайвий раз не "тривожити" пасочки.


Форми з тістом накрити плівкою або поліетиленовим кульком,.Залишити рости в теплому місці, поки тісто не заповнить практично весь простір форми. У мене на це пішла 1 година. Щоб створити більш сприятливіші умови для росту тіста, увімкнула плитку, а недалеко поставила  деко з пасками. Важливо, щоб вони стояли не дуже близько до вогню. 

Коли паски підійшли, зняти пакет і змастити верхівки молоком кімнатної температури.

Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці на режимі "низ/верх". Час випікання буде залежати від розміру пасок. Маленькі пасочки потрібно випікати 20-25 хвилин, більші - 30-35 хв. Перед тим як витягати здобу не забудьте перевірити її готовність бамбуковою паличкою чи зубочисткою. Правило незмінне - суха паличка, готова паска.

Гарячі паски акуратно викласти на решітку, поставити на бік, залишити остигати.

Наступного дня або коли паски повністю остигли приступаємо до приготування глазурі. Спершу приготуйте прикраси, викладіть на тарілку все, чим хочете декорувати паски.

 За бажанням з кожної паски акуратно зняти паперову форму для випічки. Цього можна не робити, тим паче у формах пасочки довше зберігатимуться свіжими.

Желатин залити холодною водою. Якщо використовуєте порошковий потрібно 25 г води, ретельно вимішати і залишити набухати. Листовий желатин потрібно просто залити великою кількістю води. У сотейник влити 50 г води, додати 125 г цукру, дрібку лимонної кислоти чи лимонний сік. Поставити на середній вогонь, постійно помішуючи довести до кипіння, щоб цукор повністю розчинився. 

Зняти сироп з вогню, впродовж хвилини інтенсивно помішувати, щоб зменшити його температуру. До гарячого сиропу додати желатин. Якщо використовуєте листовий, перед цим його потрібно добре відтиснути. Порошковий желатин не потребує таких маніпуляцій. Сироп з желатином ретельно вимішати. 

Охолодити сироп до кімнатної температури, для цього поставити сотейник з сумішшю у миску з холодною водою, вимішувати, поки суміш не охолоне.
Холодний сироп збити міксером до потрібної консистенції. Під час збивання сироп буде світліти та збільшуватися в об'ємі.


 Памятайте, чим довше будете збивати, тим глазур буде густішою. Якщо, часом, задовго збивали глазур не біда, щоб трішки зрідла потрібно поставити її на вогонь, активно вимішуючи, підігріти впродовж 5-10 секунд. Нанести глазур на холодні паски, це можна зробити з допомого ложки чи силіконової лопаки або просто окунути верхівку здоби в глазур.


 Прикрасити. Прикрашати потрібно швидко, щоб декор добре вчепився. 

Глазур виходить неймовірно смачною, на смак нагадує маршмелоу, не кришиться. Єдиний нюанс, допоки глазур не висохне, буде дуже липкою. 

 


Паска виходить неймовірною. Пухка структура, ніжний смак, те, що треба до Великодня. Крім того, процес приготування цієї здоби не є надзвичайно об'ємним та складним. Цілком задоволена результатом. 



Рецепт цієї смачної паски знайшла на ютуб-каналі Юлії Смаль. Авторка цього каналу дуже детально все розповідає, якщо раптом не все було зрозуміло з мого опису процесу, то заходьте ще й до неї:-). 



З цих складників виходить не дуже багато пасок, тому, якщо потрібно більше, сміливо збільшуйте їх в два рази. У мене, наприклад, після того як я її скуштувала, виникло непереборне бажання спекти ще партію цієї ароматної здоби. Усім смачних кулінарних експериментів і Світлої Пасхи!
   

Немає коментарів:

Дописати коментар