середу, 15 квітня 2020 р.

Італійська паска Панеттоне


Італійська паска Панеттоне вже давно полюбилася українцям. І це не дивно, адже ця здоба дуже смачна, пухка та ароматна. Якщо б не карантин, то я б точно не готувала Панеттоне цього року, а може ще й наступного. Чому? Через брак часу, адже на цю випічку потрібно мати вільними вечір одного дня і цілий день наступного, щоб повністю присвятити його приготуванню та випіканню цієї здоби. Втім, результат вартує затрачених зусиль.
Інгредієнти. Опара: 185 мл теплої води (температура води має бути близько 38 градусів), 7 г сухих швидкодіючих дріжджів, 10 г цукру, 90 г борошна. Тісто 1: 45 г вершкового м'якого масла, 30 г цукру, 2 великих яйця, 135 г борошна. Тісто 2: 100 г вершкового м'якого масла, 100 г цукру, 3 жовтки великих яєць, цедра 1 апельсина, цедра 2 лимонів, 1 ч. л. екстракту ванілі, 30 г рідкокго меду, 280 г борошна, 6 г солі, 65 г родзинок, 65 г в'яленої журавлини, 100 г цукатів (в ідеалі апельсинових, дала дрібно порізане сушене манго), 50 мл рому (можна замінити коньяком, соком апельсину чи міцним чорним чаєм). Додатково:  20 г масла, 4 паперові форми для випічки пасок шириною дна 11 см і висотою бортів 8 см.
 
Розпочинати приготування Панеттоне потрібно звечора. Спершу приготуємо опару. Важливо - всі складники мають бути кімнатної температури. В миску влити воду, важливо, щоб температура води була близько 38 градусів, висипати дріжджі, 10 г цукру, перемішати до однорідності.

В цю дріжджову суміш просіяти 90 г борошна, перемішати до однорідноcті.

 Миску з опарою закрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце на 30-40 хвилин підходити. Поставила опару в мікрохвильовку, поруч поставила горнятко з кип'ятком, звичайно, мікрохвильовку не включаю. Але таким чином виходить така собі тепла шафка - гарне місце для росту опари чи дріжджового тіста.

Готуємо перше тісто. В миску викласти м'яке вершкове масло (45 г), цукор (30 г), добряче вимішати віночком.

Додати до масляної суміші яйця (2 шт), ретельно виміщшати.


 Опару, що підійшла акуратно перемішати лопаткою зверху вниз.


Перекласти до яєчно-масляної суміші, ще раз добре перемішати, щоб сполучилися усі складники.

Додати просіяне борошно (135 г), замісити тісто силіконовою лопаткою до однорідності. Має вийти рідке однорідне тісто.

Миску з тістом закрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на ніч.

Родзинки та журавлину помити, обсушити, залити ромом (50 мл), закрити харчовою плівкою і теж поставити в холодильник на ніч. Щоб ягоди краще пройшлися алкоголем їх потрібно час від часу перемішувати.

Вранці з гарним настроєм продовжуємо готувати Панеттоне. Для другого тіста в м'яке вершкове масло (100 г) додати цукор (100 г), ретельно збити міксером 4-5 хвилин. Маса має бути пишною та світлою.

 Додати 3 жовтки, знову добре збити.

Додати цедру цитрусових, мед, ванільний екстракт.

Витягнути з холодильника перше тісто. За ніч воно гарно виросло, хоч і в холоді.

 Акуратно обім'яти тісто лопаткою, додати його до решти складників, все змішати міксером.


  Додати просіяне борошно (280 г) і сіль (6 г), вимісити тісто лопаткою, щоб забрало все борошно.


Поміняти насадку міксера чи комбайна на гачки чи гак, замішувати 10 хв. Робила це на середніх обертах комбайна.

 Накрити миску разом з насадками міксера чи комбайна харчовою плівкою, дати відпочити і тістові, і машиині 5 хвилин.

Знову, вдруге вимішати тісто комбайном впродовж 10 хвилин. Знову накрити харчовою плівкою  і зробити тайм-аут на 5 хвилин. Під час вимішування будете бачити, як тісто змінюватиметься, ставатимете еластичним.

Третій раз вимішуємо тісто впродовж 8-10 хвилин.

Додати до тіста проціджені родзинки та цукати, знову перемішати міксером чи комбайном близько 3 хвилин.

Чисту миску добряче змастити олією без запаху, перекласти туди тісто. Змочити руки водою тісто припідняти, відтягнути край і скласти, зробити це з усіх чотирьох сторін, перевернути.


Закрити харчовою плівкою. Залишити в теплому місці підходити на 30 хвилин. Знову ставлю його у мікрохвильовку, поруч - склянку з кип'ятком.

Змочити руки водою, знову відтягнути і скласти тісто з чотирьох боків, перевернути. Закрити харчовою плівкою. Поставити в тепле місце ще на 2 години - 2 години 30 хвилин підходити. За цей час тісто має вирости більше, ніж в два рази.

Форми для Панеттонів перекласти на деко, щоб потім зайвий раз не переміщати їх уже з тістом. Стільницю добряче змастити олією, руки - також. Викласти на робочу поверхню тісто, що підійшло.

Злегка його підібрати.

Розділити на 4 частини.

Кожну частину, змащеними олією руками, округлити, акуратно вкласти у форму. Зробити так з кожною частиною тіста. Форми не змащую олією, бо тісто і так в жирі.

 Закрити форми з тістом щільною харчовою плівкою чи поліетиленовим пакетом, залишити рости при кімнатній температурі. Слідкуйте, щоб не було протягів, а в кухні - було тепло.
Залишити тісто в спокої на 1-1,5 години.

Тоді знімаємо плівку і чекаємо, поки тісто не заповнить усю форму - на це може знадобитися ще 2-2,5 години. У мене тісто підходило десь 3-3,5 години. Головне не нервуватися, а спокійно дати час тістові підійти, адже воно дуже здобне, з маслом, яйцями та сухофруктами, тому підходить довше і повільніше. За цей час можете почитати книжку чи замісити тісто на пляцки чи тістечка.


Коли тісто повністю заповнить форму, ще потрібно зробити одну маніпуляцію. Розрізати верхній шар тіста гострим ножем чи желеткою навхрест, відтягнути краї розрізів і вкласти туди по шматочку м'якого масла.


Акуратно перекласти паски разом з деко в добре розігріту до 170 градусів духовку. Перші 5 хвилин пекти паски при температурі 170 градусів на режимі - "низ". Тоді, змінюємо режим на - "верх/низ", температуру не корегуємо, ті ж 170 градусів. Пекти ще 30-35 хвилин. Готовність паски перевіряємо шпажкою. Правило незмінне: суха і чиста шпажка - тісто спечене.

Гарячі Панеттоне потрібно проткнути бамбуковою паличкою чи шампурем і підвісити верхівкою вниз до повного вистигання, на 5-6 годин, а ще краще на ніч. Це потрібно зробити, щоб верхівка у пасок не обпала.


 Вранці готову паску можна прикрасити мигдалевими пелюстками, цукровою пудрою чи глазурю. 
 




Одразу констатую, що з цією паскою потрібно добряче побавитися, але на карантині маємо багато часу, тож можемо присвятити його випіканню Панеттоне. Тим паче, що процес її приготування дуже простий, хоч і довгий, і гарно заспокоює нерви.



Тепер про смак. Чи вартує вона стільки мороки? Так. Паска виходить неймовірно ніжною та пухкою, має цікаву і правильну структуру. На смак, солодка, дуже ароматна та здобна, така як і має буи справжній італійський Панеттоне. Чи пектиму її ще? Відповідь однозначна - "так", за умови, якщо у мене наступного року буде на це час.





Ледь не забула, цей рецептик підгледіла на класному ютуб-каналі - "ЛюдаІзіКук", задивила відео з переписом до дірок. Залишу вам посилання на нього, може воно стане вам у пригоді. Смачного Великодня і натхненного приготування до нього!
         

3 коментарі:

  1. Дякую за рецепт дуже смачного ароматного панеттоне.Хоч і рецепт потребує багато часу - це того варте.Вже готувала багато страв за вашими рецептами.Всі вийшли дуже смачними.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'я! Рада, що сподобався цей рецепт та інші! Світлих свят і радісних кулінарних кспериментів!

      Видалити
    2. Дуже дякую,навзаєм).

      Видалити