вівторок, 17 березня 2015 р.

Гарбузовий пиріг, або Шматок сонця до чаю


У моєму блозі уже є чимало страв з гарбуза: від супів до десертів, але й досі не було гарбузового пирога. Терміново виправляю ситуацію. Рецепт цієї надзвичайно смачної та яскравої випічки знайшла в Інтернеті і не прогадала, пиріг вдався з першого разу і вже став моїм улюбленим.


Інгредієнти тіста. 250 грамів борошна, 100 грамів цукру,  125 грамів масла, 1 яйце, 2 столові ложки холодної води, 1 чайна ложка порошку до печива, 1/3 чайної ложки ванільного цукру. Інгредієнти начинки. 600 грамів почищеного гарбуза (я взяла 600 грамів гарбузового варення), 2 жовтки, 200 грамів згущеного молока, 2 столові ложки кукурудзяного крохмалю, дрібка солі, спеції: 1/4 чайної ложки меленого імбиру, 1/4 чайної ложки кориці, 1/4 чайної ложки меленого мускатного горіха.
Баночка гарбузового варення дозволила мені пропустити етап приготування гарбуза для начинки. Втім, якщо у вас немає таких гарбузових запасів, як у мене, це можна легко виправити. Гарбуз почистити від шкірки та серцевини, порізати на кубики. Зварити в чуть-чуть підсоленій воді до готовності. Відцідити воду та блендером пюрувати гарбуз. Додати спеції, дрібку солі, жовтки, згущене молоко, крохмаль - все перемішати.

Для приготування тіста в мисці змішуємо усі сухі інгредієнти: борошно, цукор, порошок до печива. Додаємо порізане на кубики масло.
Швиденько вимішуємо масло з борошном до утворення вологих крихт, додаємо яйце та воду і замішуємо м'яке тісто.
Викладаємо тісто на змащену жиром і посипану борошном форму, розприділяємо по всій її поверхні, проколюємо виделкою.


Загортаємо харчовою плівкою і ставимо на півгодини до холодильника. Далі вистеляємо зверху пергамент...
...висипаємо фасолю чи рис...
... і печемо з тягарем в розігрітій до 180 градусів духовці 10-15 хвилин. Пергамент з фасолею забираємо з тіста і ще підпікаємо його п'ять хвилин. До речі, фасолю не слід викидати, адже її можна використати для наступних пирогів. Далі виливаємо на корж начинку.
 І печемо пиріг 35-40 хвилин. 

Різати яскравого красеня бажано, коли він повністю охолоне, найкраще дати йому відпочити через ніч.



Цей гарбузовий пиріг не лише вийшов надзвичайно яскравим, красивим та апетитним, а й мега смачним. Ще один шанс полюбити гарбузи. Крім того, всі хто пробували цей пиріг, гарбуза в ньому не розпробували:). А ще цей тарт попав в кадр надзвичайно смачної фотосесії Сергія Мосевича. І от кілька кадрів:).






Немає коментарів:

Дописати коментар