суботу, 5 березня 2016 р.

Грибний кіш

Попри те, що кіші печу дуже часто, мені здається, що рецептів цих смачних пирогів ще дуже мало у моєму блозі. Якнайшвидше планую виправити цю ситуацію, а розпочну  з Грибного кіша.

Не варто боятися незрозумілого слова "кіш", адже воно означає відкритий пиріг, як правило, з пісочного тіста та різноманітними начинками - овочевими, м'ясними, грибними, рибними. Словом, поле для фантазії широке. Також кіш - це ідеальний варіант для закуски, другої страви, доповнення до перших страв, перекусу на роботі, замість бутербродів. Цього разу пропоную рецепт грибного пирога.
Інгредієнти. Тісто: 225 г борошна, 150 г масла, 1 яйце, дрібка солі, 1 ст. л. змелених сухих білих грибів. Начинка: 700 г шампіньйонів, 100 г копченого бекону, цибуля-порей, 3 яйця, зелень, 250 мл сметани, дрібка мелених сухих білих грибів, дрібка меленого мускатного горіха, готова суміш італійських чи прованських трав, сіль, перець за смаком.     
Для тіста, просіяти в миску борошно, додати сухі мелені гриби та дрібку солі.
Додати порізане кубиками масло, розтерти з борошном до утворення крихти, додати яйце і замісти тісто.

Форму змастити маслом і посипати борошном. Тісто розкачати і викласти у форму, формуючи борти. Проколоти виделкою, обгорнути харчовою плівкою і поставити до холодильника на півгодини.
А тепер приступаємо до приготування начинки. Бекон порізати на невеличкі шматки.
Цибулю-порей - кільцями. 
Шампіньйони - тонкими скибочками.
Бекон підсмажити на сухій сковороді.
Додати порізані шампіньйони, тушити на середньому вогні, поки не випарується зайва рідина, час від часу помішуючи. Посолити, додати спецій до смаку. Я додала дрібку меленого мускатного горіха, готову суміш прованських трав і сухі мелені білі гриби.
Додати цибулю, ще потушити кілька хвилин.
Начинку перекладаємо у миску і залишаємо, щоб злегка охолола. Тим часом ріжемо зелень петрушки чи кропу. Сметану збиваємо з яйцями і дрібкою солі.
 Додаємо зелень, можна ще солі за смаком чи інших спецій. Перемішати.
Корж витягаємо з холодильника і ставимо у розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин. Яєчну суміш виливаємо в начинку, перемішуємо, додаємо сіль та спеції за смаком. 
В підпечений корж виливаємо начинку.  
І продовжуємо пекти ще 45 хвилин.
 Готовий пиріг добре смакуватиме з легкими зупками, бульйонами, різноманітними салатами і просто так.


 Якщо у вас немає мелених сухих білих чи інших грибів - не біда, звичайно, можна обійтися і без них. Втім, дрібка цієї приправи до тіста та начинки - це і є той секретний складник, який робить це пиріг ще смачнішим і по справжньому грибним.  

Смачного! І не забуваєте, що кулінарія - це не відточена техніка чи нудна рутина - це найсмачніша у світі творчість. Згадайте про це, коли готуватимете свою наступну страву і побачите, що вона у вас вийде ще краще. 

Немає коментарів:

Дописати коментар