понеділок, 5 грудня 2016 р.

Крем-зупа з топінамбура та печериць


Топінамбур, який ще називають земляною грушею - дуже корисний і смачний коренеплід. Його спробувала ще в дитинстві, для мене це супер-делікатес. Але завжди куштувала його сирим і не готувала жодних страв окрім салатів. А тут в мережі знайшла рецепт крем-зупки з топінамбура і не могла заспокоїтися, поки не приготувала її. Результат перевершив усі сподівання.

 Інгредієнти. 500 г топінамбуру, 1 морква, 200-250 г селери, 1 цибуля, 500 г печериць, 1 лавровий листок, 4 горошини духмяного перцю, 2 дрібки мускатного горіху, дрібка білого чи чорного меленого перцю, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. олії, 2 плавлених сирки або 250 мл вершків, 2 л. води, грецькі горіхи для подачі.  

Цибулю порізати кубиками. 
Моркву, топінамбур, селеру, печериці - помити, почистити, порізати довільним способом.

 Масло та олію викласти в баняк, додати цибулю, потушити декілька хвилин з дрібкою солі.
Додати овочі, трішки олії, тушити 5 хв, час від часу помішуючи. Накрити кришкою і тушити ще 5 хв.
 Залити водою, додати лавровий лист, духмяний перець. Варити до готовності овочів. 
Вийняти лавровий лист, перець. посолити, поперчити, додати мускатний горіх. Зняти з вогню, подрібнити блендером до однорідності. Зупу повернути на вогонь.
Додати порізаний плавлений сирок, поварити декілька хвилин. Знову блендерувати, доправити до смаку і довести до кипіння.
Готову зупку розлити по тарілках і посипати порізаними грецькими горіхами.




 Яка ця зупка на смак? Горіхова, так і злітає цей епітет з язика:), адже топінамбур дає страві ніжний горіховий присмак, який ще більше розкривається з селерою та печерицями. Тому горішки - дуже вдало доповнюють і підкреслюють її смак.


 Замість плавлених сирків сміливо можна давати вершки, тоді зупка буде мати трошки іншу консистенцію, але впевнена буде такою ж смачною.


Крем-зупа з топінамбуру - справжнє відкриття для мене цього року. Й не думала, що зупка із земляної груші буде настільки смачною і вражатиме горіховими нотками. Тепер знатиму!

Немає коментарів:

Дописати коментар