пʼятницю, 3 лютого 2017 р.

Еклери і проофітролі із заварним кремом, або Закохане меню


Еклери і профітролі - неймовірно смачні тістечка французької кухні, які ще донедавна здавалися мені неприступними і далекими. І так тривало до того часу, поки не надумала їх приготувати. Ці заварні тістечка, як на мене, ідеально підійдуть в якості подарунка до Дня усіх закоханих. І саме з них хочу розпочати своєрідний марафон страв до 14 лютого під кодовою назвою "Закохане меню".
Рецепт еклерів знайшла на каналі відомої канадської кондитерки і телеведучої Анни Олсон, готувала вже за її рецептом круасани, тож і цього разу вирішила повчитися у неї азів французького кондитерського мистецтва. Також рекомендую ще один смачний ютуб-канал, там також є еклери і багато іншого смачного.

Інгредієнти. Для заварного тіста: 3/4 скл. води (185 мл), 3/4 скл. молока, 140 г вершкового масла, 2 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 300 г борошна, 5 яєць. Для заварного ванільного крему: 2 скл. молока (480 мл), 2 ч. л. ванільного екстракту або 1 пачка ванільного цукру, 4 жовтки, 2 ст. л. крохмалю (40 г), 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. вершкового масла. Для шоколадної помадки: 2/3 скл. вершків (155 мл), 200 г чорного шоколаду з високим вмістом какао.  
Приготування еклерів розпочинаю з крему. Так, так саме з крему, а не тіста, адже він має охолонути до кімнатної температури. На це, звісно, потрібен час, тому його й готуємо першим.
Молоко вилити в сотейник, додати ванільний екстракт чи цукор, поставити на вогонь і довести до кипіння. 

До жовтків додати цукор, злегка збити. 

Додати крохмаль, ретельно вимішати віночком.

 Масло викласти в миску, поки-що його відставляємо.

Гаряче молоко повільно і поступово влити до яєць, постійно помішуючи.

 Перелити суміш в сотейник, знову поставити на вогонь, варити до загустіння, постійно помішуючи.

 Крем процідити через сито на масло. 

Розмішати крем з маслом до однорідності. 

Накрити крем плівкою так, щоб вона безпосередньо доторкалася до крему. Охолодити крем при кімнатній температурі.

Тепер можна приступати до заварного тіста. Воду вилити в сотейник, до неї додати молоко, порізане кубиками масло, поставити на середній вогонь. 

До цієї суміші додати сіль та цукор, довести до кипіння. 

В той же час потрібно просіяти борошно. Важливо просіяти борошно в миску, бо його треба буде давати все і одразу.

 Додаємо в молочну суміш борошно, мішаємо до тих пір, поки тісто не почне відставаити від боків каструлі. 


Заварне тісто готується від 30 секунд до 1 хвилини. За цей час тісто збереться в кульку. 

Гаряче тісто перекласти у чашу комбайна, збити його впродовж хвилини, щоб воно трішки охолонуло перед тим як додавати до нього яйця - важливий складник, який робить тісто повітряним.

В тепле тісто спочатку додати 2 яйця, продовжуючи його збивати, додати решту яєць по одному, не приприняючи збивати. 

Має вийти тягуче і еластичне тісто. З цим тістом потрібно працювати одразу, ставити його до холодильника не варто. 

Перекласти тісто в кондитерський мішок, поставити насадку "зірочка" або ж велику круглу. 


Деко вистелити пергаментом, з допомогою шприца сформувати еклери, довжиною 10-12 см. Кінчик на кінці еклера придавити змоченими у воді пальцями. Профітролі робимо так само, видавлюючи на пергамент тістечка, круглої форми. 


Якщо у вас немає кондитерського мішка можна викладати заварні тістечка з допомогою змоченої у воді ложки. 

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 35-40 хвилин, після цього залишити ще на 10 хвилин у вимкненій духовці з привідкритими дверцятами. Важливо, перших 15 хвилин, коли тісто починає рости, не відкривати духовку!!!

Спечені еклери охолодити, з допомогою дерев'яної шпажки зробити в кожному тістечку прокол і проробити серединку кожного еклера чи профітроля, щоб звільнити місце для крему.


 Крем перекласти в кондитерський шприц і начинити кожне тістечко. Заварне заповнюємо кремом, поки не відчуємо, що воно вже повне. 

Тепер приступаємо до пригодування помадки. Вершки перелити в каструлю, довести до кипіння.

 Шоколад порізати, перекласти до миски.

 Гарячі вершки влити до шоколаду, залишити на 1-2 хвилини. 

Тоді розмішати до однорідності. 

Начинені еклери вмокати в ганаш, можна змащувати тістечка помадкою з допомогою кісточки, так шар помадки на еклерах і профітролях буде тоншим. 


Охолодити. Щоб помадка добре застигла потрібно поставити на холод. Зберігати еклери в холодильнику.


Неймовірна смакота. передати смак еклерів дуже складно, адже їх потрібно спробувати. І це також той випадок, коли домашні заварні тістечка краще смакують, аніж магазинні. Для мене еклери стали прекрасною альтернативою багатошаровим тортам. 




Шоколадна помадка, тонкий шар заварного тіста і ніжний крем створюють справжній шедевр кондитерського мистецтва. Не дивно, що французьку кухню вважають найвишуканішою. Так воно і є. 


З допомогою еклерів та профітролів можна легко прокласти шлях до серця чоловіка чи жінки, стать немає значення:). Впевнена, якщо ви приготуєте такий подарунок своїй половинці, вона не зможе залишитися байдужою. 




Еклери і профітролі - це класика французької кухні. Насправді процес приготування цих заварних тістечок не такий уже й складний, проте доволі об'ємний. Тож, якщо все таки вирішили спекти еклери чи профітролі набирайтеся терпіння і гарного настрою.





Зізнаюся, на приготування цих дивовижних тістечок у мене пішла добра половина дня, тож після закінчення приготування, сказала, що більше їх не готуватиму:). Втім, уже наступного дня, смакуючи профітролями, змінила свою думку, адже смак компенсує усі затрачені зусилля.

Немає коментарів:

Дописати коментар