неділю, 14 грудня 2014 р.

Чорне+Чорне, або Шоколадний тарт з чорносливом


Для тих, хто полюбляє шоколад і цукерки "Чорнослив в шоколаді" і не дуже любить пекти торти з "енною" кількістю коржів, Шоколадний тарт з чорносливом - найкращий варіант для святкової випічки. Тарт - це відкритий французький пиріг. Як правило тісто до такої випічки вимішується без солі та цукру, лише борошно, масло, жовтки чи ціле яйце. 11 грудня у моїй родині велике свято - у мого коханого чоловіка день народження. Я довго-нудно вибирала з поміж різноманітних рецептів святкових тортів потрібний, і ніяк не могла зупинитися на одному варіанті. І коли вже майже не залишилося часу для роздумів, вирішила спекти Шоколадний тарт, адже аргументів на його користь було чимало. Насамперед, простий і швидкий спосіб приготування. Після довжелезного робочого дня не дуже хотілося до ночі пропадати на кухні. Крім того, - випробуваний рецепт. Уже кілька разів пекла цей французький пиріг і результатом була задоволена. А ще захотілося експериментів, тому цього разу вирішила трішки доповнити класичний рецепт чорносливом.

Інгредієнти. Для тіста. 80 грамів масла (дала 100 гр), 160 грамів муки (190 гр), 1 жовток (2 жовтки). Діаметр моєї форми 27 сантиметрів, тому я дещо змінила кількість інгредієнтів класичного рецепта, який підійде для 24-сантиметрового дека. Про свої доповнення вказала у душках:).
Для начинки. 2 плитки чорного чи молочного шоколаду (гуляти так гуляти, взяла 3 плитки, день народження як не крути), 300 мл вершків, жирністю 33% (400 мл), 50 грамів масла, 2 яйця, 200 грамів чорносливу, 10 ст. ложок лікеру "Амарето". Його замінила горіховим лікером "Ночіно" власного виробництва, думаю можна використати й кавовий лікер.
Перш за все треба замочити чорнослив в лікері. Перекласти сливи до півлітрової банки, влити туди спиртного, закрити ємність кришкою, добре струсонути. і залишити настоюватися на 1-2 години.
Муку перетерти з маслом до крихт, додати жовтки і замісити м'яке тісто.
Тісто покласти до холодильника охолонути. Півгодини вистачить. Форму для випічки змастити маслом, притрусити борошном. Тісто кусочками розподіляємо по усій формі. Не лякайтеся, шар тіста буде достатньо тонким. Проколіть корж вилкою, печіть 10-15 хвилин без начинки в розігрітій до 180 градусів духовці.
 Тим часом готуємо шоколадний ганаш (крем). В каструльку даємо масло, вершки, шоколад, варимо на середньому вогні, весь час помішуючи, поки шоколад не розтопиться і у нас не утвориться однорідна шоколадна маса. 
  Зняти шоколадний крем з вогню. Легенько збити яйця, до них я ще додала білки, котрі залишилися від тіста. Цю масу вилити до шоколаду і швиденько вимішати до однорідної консистенції.
Чорнослив 1 хвилинку підігріти у мікрохвильовці, трішки остудити і викласти на корж.
Заливаємо корж з чорносливом шоколадним ганашем.
Випікаємо 10-15 хвилин. Остуджуємо, найкраще - на ніч поставити в холодильник, щоб добре застиг і зверху не був липким. Тарт прикрашаємо цукром-пудрою за допомогою трафарету. Його можна замінити саморобною витинанкою з паперу. На застиглий шоколад ставимо трафарет чи витинанку, поверхню пирога притрушуємо пудрою за допомогою дрібного ситка. Акуратно забираємо трафрет.
Все - маємо надзвичайно красивий, стильний, а найголовніше смачний і мега-шоколадний тарт, який дасть фору багатьом багатоповерховим тортам.
   Такий тарт печу вже втретє, вперше з чорносливом, і скажу чесно - з сушеними сливами його смак більш довершений та оригінальний. Наступного разу спробую додати ще й горішків.

Немає коментарів:

Дописати коментар