неділю, 7 грудня 2014 р.

Кіш з куркою та гарбузом


Кіші відкрила для себе десь торік і одразу закохалася в цю старовинну страву. Вона є справжньою окрасою французької кухні, її коріння сягають середньовічної Лотарингії (Німеччина). Отже кіш - це відкритий пиріг з пісочного або листкового тіста з начинкою та яєчно-вершковою заливкою. Коли печу такий пиріг замішую пісочне тісто та роблю заливку за одними і тими ж, випробуваними мною та іншими, рецептами. Тут я практично не експерементую.  А от начинку можна робити найрізноманітнішою. В процесі її приготування можна і треба експериментувати. Вже вдруге готую кіш з гарбузом і сьогодні пропоную вам його рецепт.

Інгредієнти.
Тісто. 100-120 грамів масла, 300 грамів муки, 1 яйце, 2 столові ложки холодної води, дрібка солі.
Начинка. 500 грамів курячого філе, 500 грамів гарбуза, головка броколі, кріп, петрушка.
Заливка. 1 пачка сиру фети (цього разу замість фети брала м’яку бринзу), 3 яйця, 250 грамів сметани.
Спочатку замішуємо тісто. Масло ріжемо на кубики перекладаємо в миску, додаємо муку та сіль. З цих складників замішуємо вологі крихти.

Яйце з’єднуємо з водою, перемішуємо до однорідної консистенції. Цією сумішшю і замішуємо м’яке тісто.

Форму змащуємо маслом, посипаємо мукою і викладаємо туди розкачане тісто, розприділяємо його по всій її поверхні, бортах. Виделкою наколюємо тісто.

Форму з коржем закриваємо плівкою та ставимо в холодильник десь на півгодини.
Тим часом готуємо начинку. Філе миємо, обсушуємо, натираємо сіллю та травами і обсмажуємо на сковорідці. Спочатку на високому вогні з двох сторін, потім на меншому під кришкою. 
Готову курку нарізаємо на кубики середнього розміру.
Гарбуз ріжемо на кубики і також обсмажуємо на сковороді до готовності, солимо його, додаємо спецій до смаку, трав.

Зелень миємо, висушуємо і подрібнюємо.

Броколі відварюємо п’ять-десять хвилин у підсоленій воді, розділяємо на суцвіття. Всі складники начинки, – гарбуз, курку і броколі, зелень - висипаємо у велику миску.

Для заливки збиваємо яйця зі сметаною. 



Солимо і приправляємо цю суміш до смаку, кришимо туди фету, бринзу я натирала на грубій терці, добре вимішуємо. Виливаємо заливку в миску з начинкою, добре перемішуємо всі складники.

Корж перед тим як викладати у нього начинку поставити в розігріту духовку на 15 хвилин підпектися. 
 І тоді викладати у нього начинку.

Пекти 45 хвилин. Я пекла свій кіш годину. Після приготування пирогу бажано дати кільканадцять хвилин відпочити, за такої умови він буде краще різатися і не кришитися.
 Окрім великого кіша, я зробила ще три міні-пироги. Залишилося трішки тіста, в холодильнику був м'ясний фарш на гарячі канапки, а в результаті вийшли смачненькі закусочні корзиночки, які можуть стати доброю окрасою святкового столу та оригінальною альтернативою канапкам.


 
Смачної неділі!

Немає коментарів:

Дописати коментар