Кіші
відкрила для себе десь торік і одразу закохалася в цю старовинну страву. Вона є справжньою окрасою французької кухні, її коріння сягають середньовічної Лотарингії (Німеччина). Отже кіш - це відкритий пиріг з пісочного або листкового тіста з начинкою та яєчно-вершковою заливкою. Коли печу такий пиріг замішую пісочне тісто та роблю заливку за одними і тими ж, випробуваними мною та іншими, рецептами. Тут я практично не експерементую. А от начинку можна робити найрізноманітнішою. В процесі її приготування можна і треба експериментувати.
Вже вдруге готую кіш з гарбузом і сьогодні пропоную вам його рецепт.
Інгредієнти.
Тісто.
100-120 грамів масла, 300 грамів муки, 1 яйце, 2 столові ложки холодної води,
дрібка солі.
Начинка.
500 грамів курячого філе, 500 грамів гарбуза, головка броколі, кріп, петрушка.
Заливка.
1 пачка сиру фети (цього разу замість фети брала м’яку бринзу), 3 яйця, 250
грамів сметани.
Спочатку
замішуємо тісто. Масло ріжемо на кубики перекладаємо в миску, додаємо муку та
сіль. З цих складників замішуємо вологі крихти.
Яйце з’єднуємо з водою,
перемішуємо до однорідної консистенції. Цією сумішшю і замішуємо м’яке тісто.
Форму змащуємо маслом, посипаємо мукою і викладаємо туди розкачане тісто,
розприділяємо його по всій її поверхні, бортах. Виделкою наколюємо тісто.
Форму з
коржем закриваємо плівкою та ставимо в холодильник десь на півгодини.
Тим
часом готуємо начинку. Філе миємо, обсушуємо, натираємо сіллю та травами і
обсмажуємо на сковорідці. Спочатку на високому вогні з двох сторін, потім на
меншому під кришкою.
Готову курку нарізаємо на кубики середнього розміру.
Гарбуз
ріжемо на кубики і також обсмажуємо на сковороді до готовності, солимо його,
додаємо спецій до смаку, трав.
Зелень
миємо, висушуємо і подрібнюємо.
Броколі
відварюємо п’ять-десять хвилин у підсоленій воді, розділяємо на суцвіття. Всі складники
начинки, – гарбуз, курку і броколі, зелень - висипаємо у велику миску.
Для
заливки збиваємо яйця зі сметаною.
Солимо і приправляємо цю суміш до смаку,
кришимо туди фету, бринзу я натирала на грубій терці, добре вимішуємо. Виливаємо заливку в миску з начинкою, добре перемішуємо всі складники.
І тоді викладати у нього начинку.
Пекти 45 хвилин. Я пекла свій кіш годину. Після приготування пирогу бажано дати кільканадцять хвилин відпочити, за такої умови він буде краще різатися і не кришитися.
Окрім великого кіша, я зробила ще три міні-пироги. Залишилося трішки тіста, в холодильнику був м'ясний фарш на гарячі канапки, а в результаті вийшли смачненькі закусочні корзиночки, які можуть стати доброю окрасою святкового столу та оригінальною альтернативою канапкам.
Смачної неділі!
Немає коментарів:
Дописати коментар