четвер, 25 грудня 2014 р.

Різдвяне імбирне печиво


Коли наближається Різдво, за декілька тижнів до його початку в повітрі пахне святом, дитинством та здійсненням мрій. А в оселях вирує аромат домашньої випічки. У кожної родини - свій різдвяний символ. У моїй родині це хрустики. Традиційно їх печуть у нас за день до Святвечора. Раніше їх смажила моя бабуся, уже кілька років поспіль за "народження" хрустиків відповідаю я. Але про мої улюблені вергуни, адже в хрустиків є чимало назв, напишу трішки пізніше, коли Різдво підбереться до наших осель значно ближче. А поки наповнила свою домівку ароматним імбирним печивом. Таку випічку готую вперше. Тому довго шукала у всесвітній мережі рецепт, який би мені припав до душі. І таки знайшла.


Інгредієнти. 0,5 чайної ложки гвоздики, 1,5 чайної ложки меленого кардамону, 2 чайні ложки меленого імбиру, 1,5 чайної ложки кориці, 1 чайна ложка порошку до печива або соди, 200 грамів борошна, 100 грамів масла, 110 грамів цукру-пудри, 1 яйце, 1 столова ложка рідкого меду.

Суцвіття гвоздики потовкти в ступці в порошок. Висипати гвоздику в миску, додати туди кардамон, імбир, корицю, порошок до печива, борошно.

Всі складники перемішати.

Масло збити з пудрою до кремоподібної маси. Додати яйце та мед - збити. Масляну масу перекласти в пряне борошно.

Все перемішати. Не лякайтеся - буде рідкувата, липка маса. На стільницю просіяти трохи борошна, викласти масу...

...і замісити тісто.

Завернути його в харчову плівку і поставити до холодильника десь на півгодини, можна й довше. Охолоджене тісто розтачати, товщиною 0,5 сантиметри...

...і вирізати тістечка.

Я собі зробила подарунок - трафарет для печива. Спочатку мене трішки жаба давила за покупку, бо він не з дешевих. Але після застосування на практиці - всі сумніви розвіялися, адже за якихось пів хвилини маєте цілу купу тістечок різних форм - від грушечок до зірочок. Більше ні на що його не проміняю.

Тістечка викладаємо на деко...

...і випікаємо в розігрітій до 180-200 градусів 6-8 хвилин. Кухня поволі наповнюється насиченим ароматом спецій. Готові тістечка можна розмалювати цукровою глазур'ю чи розтопленим шоколадом.

Прикрашати  печиво, чесно, пробувала. Мене вистачило лише на кілька екземплярів, тому вирішила все залишити так, як є:). Гарне й без прикрас.

На смак імбирне печиво - дуже насичене прянощами, добре смакує до гарячого чаю в холодну пору року. А ще - гарний подарунок до свят! Втім такі тістечка через гострий смак можуть не всім посмакувати, тому можна просто зменшити  кількість спецій. Принаймні я наступного разу так і зроблю.



А сьогодні майже весь світ святкує Різдво! Тож Merry Christmas!!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар