пʼятниця, 21 липня 2017 р.

Сирник "Абрикосова яєчня"


Це мій улюблений літній сирник. Він підкуповує своїм оригінальним виглядом і смаком. Зізнаюся, що вже давненько хотіла приготувати цей оригінальний сирник і поділитися його рецептом в блозі, втім щось руки не доходили. І ось цей день настав, я таки встигла його спекти в абрикосовий сезон.
Інгредієнти: Корж: 200 г печива "До кави", 70 г масла. Маса: 500 г абрикосів, 900 г домашнього сиру, 1 пачка ванільного цукру або 1 ч. л. ванільного екстракту, 1 ст. л. лимонного соку або лайму, 200 г цукру, 4 яйця, 250 г вершків, 4 ст. л. крохмалю.

Абрикоси помити посушити. 7  абрикосів порізати половинками, решту - кубиками. 

Печиво подрібнити в блендері в крихту. 

Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. 

З'єднати печиво з маслом, ретельно вимішати. 

Висипати в застелену пергаментом, змащену маслом і посипану борошном форму діаметром 24 сантиметри. Втрамбувати, утворюючи корж. Поставити до холодильника.

В миску викласти сир, вершки, яйця, цукор, ванільний цукор чи екстракт, лимонний сік збити погружним блендером до однорідності. Додати крохмаль - ще раз збити. 

Додати порізані кубиками абрикоси, ретельно вимішати. 

Вилити масу на корж, викласти половинки абрикосів зрізом вверх по колу, по-трохи вдавлюючив сир.

 Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 1 годину 20 хвилин. На низ духовки під решітку ставлю миску з гарячою водою, своєрідний ефект водяної бані, щоб сирник вийшов ніжним та красивим. Після випікання залишити сирник на півгодини у вимкненій духовці з привідкритими дверцятами.



Смакота. Не дарма цей сирник назвала "Абрикосова яєчня", він і справді нагадує яєчню. А от на смак це зовсім не яйця:), а смачнющий сирник з кусочками абрикосів, котрі доповнюють смак сиру.



Такий сирник можна приготувати і з персиками, втім тут важливо вибирати фрукти, в яких кісточка добре відділяється.


Цей сирник можна приготувати і взимку, в пригоді стануть консервовані абрикоси. Впевнена, буде не менш смачно. Тож такою солодкою яєчнею можна тішити себе цілий рік, не чекаючи на абрикосовий сезон. Хоча зі свіжими фруктами таки смачніше.    

5 коментарів:

  1. Шановна Вар'ятка, дуже люблю Ваші рецепти! хочу Вашої поради. якщо взяти 2кг сиру , то відповідно збільшуємо кількість усіх інгредієнтів . то і час випікання також в 2 рази більший має бути?
    дякую

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую дуже, що читаєте мій блог. Щодо часу випікання, то тут треба дивитися. Якщо берете форму більшої площі, в якій сирник не буде дуже високим, то час випікання не потрібно буде значно збільшувати. Якщо сирник виходить доволі високим, то час випікання варто збільшити десь в півтори рази. Загалом з 2 кг сиру пекла б сирник десь зо 2 години, але все одно потрібно стежити і контролювати процес. У спеченого сирника можуть зарумянитися краї, а серединка має не повністю схопитися на момент виключення духовки.

    ВідповістиВидалити
  3. а у вас також масло з форми капає в духовці ( горить і димить)?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В електричній духовці уже ні. Але коли була газовп, то ця проблема була. Ставила на низ духовки під решітку миску з гарячою водою, це усувало цю проблемо та ще й створювало ефект водяної бані, що сирник вихрдив ніжнішим.

      Видалити
    2. В електричній духовці уже ні. Але коли була газовп, то ця проблема була. Ставила на низ духовки під решітку миску з гарячою водою, це усувало цю проблемо та ще й створювало ефект водяної бані, що сирник вихрдив ніжнішим.

      Видалити