неділю, 14 грудня 2014 р.

Гречаники з грибною підливкою


Цей пост присвячую подорожчанню гречки:). Рецепт - від моєї мами. Приготувати гречаники вирішила спонтанно, від вчорашньої вечері у мене залишилося чимало гречки, їсти її знову щось не дуже хотілося, тому докупила м'яса, шампіньйонів і приготувала гречаники з грибною підливкою. Вийшло смачно і небуденно.
Інгредієнти. Гречка, 500-600 грамів м'яса чи готового фаршу, 1 велика цибуля, 2 яйця, сіль, перець, зелень, суміш прованських трав, борошно для панірування котлеток.
Для підливки. 500 грамів шампіньйонів, 1 велика цибуля, 300 мл сметани, секретна приправа:), сіль, перець.

Гречку зварити до готовності, остудити. Цю частину процесу пропустила, бо гречку мала вже зварену, десь близько 2 літрів. М'ясо добре помити, посушити, обрізати від плів, перемолоти на фарш разом з цибулею.
  М'ясо додати до гречки і добре вимішати ці складники.
Додати яйця, зелень, посолити, поперчити, приправити травами чи іншими приправами, які вам подобаються. Вимішати до однорідної маси.

З готового фаршу вологими руками формуємо кульки, обкачуємо їх в муці і надаємо їм потрібної форми.
Обсмажуємо на високому вогні з двох боків до рум'яної скоринки, а потім на меншому вогні під кришкою доводимо їх готовності.
Гречаники насмажили. А тепер готуємо підливку. Гриби миємо, чистимо від шкірочки. Якщо шампіньйони невеличкі, нарізаємо на четвертинки. 
Цибулю обсмажуємо на олії до прозорості. Додаємо гриби.
Солимо, перчимо, і додаємо секретної приправи. Перед вами, звісно, я не маю жодних таємниць:). Моя секретна приправа - це перемелені в порошок білі гриби. Чайна ложечка цієї приправи додає шампіньйонам аромату справжніх грибів. Печериці тушимо до готовності, додаємо сметани. Продовжуємо тушити ще 5-10 хвилин.
  Наприкінці готування підливи додаємо зелені. Доводимо до кипіння. Смачного!


2 коментарі:

  1. І я люблю гречаники, а вдома часто готую. Правда без підливи, але колись обов'язково попробую)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. :)) Гречаники складно не любити)). А підливка довершує смак гречеників і доповнює смак гречки та м'яса та додає ніжності)).

      Видалити