вівторок, 2 грудня 2014 р.

Салат з гарбузом та моцарелою, або З того, що є в холодильнику


Більшість салатів, які я готую - це суцільний експромт та експеримент. Двічі один салат практично не повторюю ніколи, не тому що не хочу двічі готувати одну страву. Просто навіть, якби хотіла зробити два ідентичних салати, думаю воно би в мене не вийшло, бо як на мене, салати не люблять чіткості та виваженості, тут потрібна емоційність та спонтанність. Салат з гарбузом та моцарелою готувала сьогодні на вечерю, виключно з тих продуктів, які були у мене в холодильнику і, які варто би було уже спожити, але щось ніяк до них руки не доходили. В результаті вийшла смачна, корисна і вишукана страва.

Інгредієнти. Пучок салату (у мене було 2 невеличких пучки), помідор (знайшла 1), солодкий перець (також 1), пів невеличкої ялтинської цибулі, шматок гарбуза (200-300 грамів), моцарела.
Заправка. 2 ст. л. гірчиці з зернами, 1 ст. л. меду, оливкова олія, трішки лимонного соку, готова суміш прованських чи якихось інших (середземноморських, італійських...) трав.

Салат готується дуже швидко і просто. Тому він може бути палочкою-виручалочкою, коли до вас прийшли несподівані гості.
Починати готувати цю страву потрібно з вибору тарілки, на якій його і будете створювати, треба брати велику і плоску. Вибрали посуд, тож можна приступати і до самого процесу. Листя салату миєте під проточною водою, можна замочити його у мисці з водою на декілька хвилин. Висушуєте паперовими рушничками і рвете на тарілку, повністю устеляючи ним її дно.
Поливаєте оливковою олією, солите, додаєте трішки трав і перемішуєте. 
Гарбуз чистите від шкірки та серцевини та нарізаєте кубиками, середнього розміру і смажите на сковороді до готовності. В процесі гарбуз треба посолити і приправити травами. 

Тим часом ріжете помідори великими дольками. В таких салатах дуже люблю використовувати помідори чері. По-перше, це красиво. По-друге, такі помідори потрібно розрізати лише навпіл, в цьому є багато переваг - соку практично не витікає і половинки добре зберігають форму:). Викладаєте помідори на подушку з салату.
Ріжете великими шматками перець і доповнюєте ним помідори на салаті. Цей овочевий шар треба посолити.
Ріжете цибулю і притрушуєте нею помідори з перцем.

Далі ріжете величенькими кубиками моцарелу і викладаєте на овочі. 

Посмаженому гарбузу треба дати трішки охолонути. А тоді можна й довершувати наш салат - викладаємо гарбуз. Наш салат майже готовий. "Майже", бо саме заправка додає цій страві пікантності та екзотичності. Мед змішуємо з гірчицею, додаємо лимонного соку, дуже трошки, щоб заправка не була кислою.
Додаємо оливкової олії стільки, щоб заправка не була надто густої консистенції. Солимо, додаємо трав і перемішуємо суміш. Чайною ложечкою по спіралі поливаємо заправкою салат. Все - страва готова! Смачного.

І наостанок, одне зізнання. Цей смачнющий гарбузовий салат почала готувати не з тарілки, як завжди і, як тут рекомендувала, а з вибору музики. І новий альбом "ТНМК" "Дзеркало" - правильний вибір, бо куховарити чи тим паче експерементувати під якісну і натхненну українську музику - справжній кайф! Не вірите! А ви спробуйте і поділіться зі мною своїми спостереженнями:). P.S. А новий альбом "танків" - крутий. Чого вартує лише фраза - "Бо все праведне, то і є від рок-н-роллу, і тільки "Боні М." - від сатани". :)

2 коментарі:

  1. Виглядає смачно. Люблю в такі салати ще давати хрумкі кисло-солодкі яблука, додає смакових відтінків.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не лише виглядає смачно, на смак теж так, як і виглядає). Кисло-солодкі яблука теж даю в салати, дуже круто смакує, не звично і гармонійно.

      Видалити