пʼятницю, 4 березня 2016 р.

Шоколадний пиріг з сирними кульками


Уже четвертий день весни, а у своєму блозі востаннє писала ще взимку. Не порядок. Потрібно терміново виправляти цю ситуацію:). За період моєї відсутності, звісно, назбиралося чимало цікавих рецептів страв, здебільшого випічки: як солодкої, так і несолодкою. Тому довго думала з чого почати кулінарний весняний сезон. Все ж таки відкрию його десертом, в якому поєднуються три смаки - сиру, шоколаду і кокосу. Після такого пирога весна точно буде солодкою.
Якщо трішки пофантазувати, то цей десерт можна назвати "Рафаело в пирозі". Чому саме так, думаю, пояснювати не потрібно, адже і так все зрозуміло. Цей рецепт знайшла у відеоблозі чарівної Ірини Подолян "Приятного апетита".
Інгредієнти. Сирна маса: 250 г домашнього сиру, 2 жовтки, 50 г цукру, 30 г крохмалю, 50 г кокосової стружки. Шоколадний бісквіт: 4 жовтки, 6 білків, 60 г цукру, 20 г борошна, 20 г крохмалю, 20 г какао, 4 г порошку до печива, 1 ч. л. ванільного цукру, 50 г чорного шоколаду. Помадка: 50 г чорного шоколаду, 20 г вершків або сметани, 10 г вершкового масла.
Для цього пирога ідеально підійде форма, розміром 20-22 см. Форму застеляємо пергаментом, змащуємо маслом і присипаємо борошном.

В миску викладаємо усі складники сирної маси: сир, жовтки, цукор, кокосову стружку та крохмаль. Розминаємо їх до однорідної маси з допомогою колотівки або ж руками. Тут вже кому як зручніше.

З маси мокрими руками формуємо кульки і викладаємо його на дно форми рівномірно по колу.
А тепер приступаємо до бісквіту. Змішуємо усі сухі складники: борошно, крохмаль, какао, цукор, порошок до печива, ванільний цукор.

Білки збиваємо до стійкої піни з дрібкою солі.

Додаємо 30 г цукру і продовжуємо збивати до стійких піків.

50 г шоколаду розтоплюємо на водяній бані чи у мікрохвильовці. Жовтки збиваємо з рештою цукру до пишної білої маси.

Додаємо розтоплений шоколад і продовжуємо збивати. 

Почергово в три прийоми додаємо суху суміш та збиті білки. 

Акуратно вимішуємо до однорідної маси.

Готовим тістом заливаємо сирні кульки. 

Пекти в розігрітій до 175 градусів духовці 45 хвилин. Готовність пирога перевіряємо, проштрикуючи сірником, якщо він сухий, можна витягати з духовки. Спеченому пирогу даємо десять хвилин на охолодження. 
Тоді витягаємо з форми...

 ...і приступаємо до приготування помадки. Змішуємо шоколад, масло та вершки, розтоплюємо на маленькому вогні чи у мікрохвильовці. 

Готовим люкером поливаємо пиріг. 

За бажанням можна прикрасити кокосовою стружкою чи іншими посипками. Я ж вирішила зробити це з допомогою грецьких горішків. Для мене такий спосіб прикрашення тортів є надзвичайно сентиментальним та домашнім. Адже саме такий вигляд мали більшість тортів, які в дитинстві нам з братом пекла моя мама. Ба більше, частенько прикрашенням займалися саме ми, у нас, навіть, конкурс був на найкраще декорування тортів:). 



Ось так, пиріг готовий! Тепер можна і кілька слів написати про нього. Цей десерт дуже гармонійний, адже у ньому поєднується бісквіт з сирно-кокосовою масою, а помадка додає вологості, без неї пиріг був би сухуватим. 



А ще мені дуже подобається, що в цьому пирозі поєднується простота та оригінальність. Але все ж найсильніша сторона цього десерту - його смак! Він неперевершений, як не крути!    


8 коментарів:

  1. Привіт) рада бачити новий рецепт від тебе)
    Бачила такий пиріг десь на просторах інтернету, але в твоєму виконанні він виглядає неперевершено! Дуже хотілось би попробувати, ну хоч малесенький кусочок!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт)). А я рада, що ти до мене завітала). Так-так, я щось давненько не публікувала нічого смачненького та новенького в блозі)). Дякую за гарні слова мені дуже приємно! Якби можна було через екран комп'ютера передавати їжу, я б з радістю передала тобі шматок цього пирога:)). Він й справді дуже смачний, я також давненько вже мережі примітила цей рецепт, але щось руки ніяк до нього не доходили. Після того як спробувала його на смак - став моїм улюбленим)))

      Видалити
  2. Привіт!уточніть кількість борошна і крохмалю в тісті!!!20 чи 200?

    ВідповістиВидалити
  3. Привіт!уточніть кількість борошна і крохмалю в тісті!!!20 чи 200?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    2. Привіт! Уточняю)), таки крохмалю та борошна по 20 грамів, не 200)). Якщо не маєте ваги, то це по 2 столові ложки.

      Видалити
  4. В тісто давати 4 яйця і ще плюс 6 білків, чи 4 жовтки і 6 білків?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. 4 жовтки і 6 білків. Зараз в складниках поправлю! Дякую.

      Видалити