понеділок, 14 серпня 2017 р.

Чорничник


І знову в місто повертається спека. Розпечене повітря відбиває будь-яку охоту для випічки. Але - це не привід, щоб не потішити себе смачненьким. Тому пропоную вашій увазі ще один смачненький тортик без випікання - Чорничник. Сама його назва підказує, що основним складником цієї смакоти будуть чорниці.

Інгредієти. Корж: 200 г пісочного печива (брала цільнозернову "Марію"), 80 г вершкового масла. Маса: 500 г чорниць, 200 г лохини (можна замінити чорницею чи навіть іншими ягодами), 2 пачки ягідного желе, 6 ст. л. цукру-пудри, 3 ч. л. желатину (20 г), 125 мл (півсклянки) вершків, 500 г домашнього сиру.

Печиво змолоти в крихту. 
Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані.
З'єднати масло з печивом, ретельно вимішати.
 Форму, діаметром 24-26 см вистелити пергаментом. Виспати крихту, утрамбувати, утворюючи корж, поставити до холодильника.
Желе змішати із желатином, залити 1,5 склянками гарячої води, не кип'ятку! Ретельно розмішати. Залишити охолоджуватися. Як бачите на фото, взяла блакитне, ожиново-чорничне.
Чорницю (500 г) ретельно помити, обсушити, подрібнити в блендері з цукром-пудрою.
Сир подрібнити блендером з вершками.
Додати збиті чорниці, ще раз збити.
Вилити до сирно-чорничної маси охолоджене желе, ретельно збити. Висипати лохину чи інші ягоди, вимішати. Вилити масу на корж. 
Поставити торт до холодильника на 3-4 години застигати, можна на ніч. Застиглий торт прикрасити за бажанням, я скористалася лохиною та кокосовою стружкою, котра гарно відтінила фіолетовий колір десерту.


Торт вийшов абсолютно не приторним,  з кислинкою та яскраво вираженим ягідним смаком. Рецепт цього десерту знайшла в одному з польських блогів, котрі регулярно читаю, щоправда він там був з полуницями. Полуничний сезон уже перейшов, тому довелося експериментувати і вигадувати. Вийшло дуже смачно! 


"Фіолетова невагомість", мабуть, саме така назва пасуватиме цьому десерту, адже вона найкраще характеризує його вигляд і смак. Хоча і чорничник є не менш влучною.

 В цьому рецепті використовую не лише чорницю, а й лохину. Ця ягода, яку я ще називаю "культурною" чорницею, вона має доволі міцну структуру, гарно тримає форму, тому ідеально підходить для того, щоб використовувати її цілою. Чорниця ж гірше справиться з цим завданням, пускатиме сік і залишатиме розводи.  

Цей тортик готується доволі швидко, і так само з'їдається. Для його приготування - не доведеться вмикати духовку, тож це ідеальний літній рецепт. Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар